2013. szeptember 26., csütörtök

Egy tanács, amitől megváltozhat az életed!


Nem tudod, mit szeretnél? Nem tudod, miben vagy jó? De ügyes vagy a rajzolásban? Jó a nyelvérzéked? Naponta átrendezed a lakásodat, mert a lakberendezés minden ötletét ki szeretnéd próbálni? Esetleg, tortacsodákat készítesz minden ismerősöd, barátod, családtagod születésnapjára? Te szervezed meg az összes bulit a haverokkal? Tehát, tudod, mit szeretnél! Tudod, hogy miben vagy jó! Mindenki jó valamiben! Találd meg Te is azt, amiben a legjobb lehetsz!
Nem tudod, hogyan kellene elindulnod?
Csak döntsd el, és vágj bele!
Ne halogass! Ne hallgass a belső hangra, amely azt mondja: várj még! Előbb dolgozz előre, tapasztalj, gyűjts információt. Ha hallgatsz rá, tudod, mi fog történni?
Majd lassan belevágok, csak még...
• szükségem van ismeretekre, adatokra, háttérmunkára, időre...
• kicsi a gyerek, most megy oviba a gyerek, iskolába megy a gyerek...
• még nem vagyok felkészülve...
• tudom, mit akarok! Majd elkezdem, csak még várok... Mire?
Vágj bele, és meglátod, menet közben szépen alakul minden. Jönnek az információk, háttéradatok, ötletek. Minden. Kész vagy elindulni. Kezdd el!

Hogyan kezdd el?

1. Írd le, hogy mit szeretnél! Erősítsd meg írásban a gondolataidat!
Pl. a legjobb cukrász/asztalos/villanyszerelő/mixer leszek a városban/megyében vagy ha elég önbizalmad van, akár az országban. :)

2. Lásd a végcélt magad előtt! Vizualizáld, hogy mit szeretnél elérni! Lásd magad híresnek ebben a választott témában. Érezd, hogy kiteljesedtél és boldog vagy, mert azzal foglalkozol, amit szeretsz, és ezt nem érzed tehernek.

3. Készíts egy tervet. Egy hosszú távú tervet, amit apró résztervekre bontasz. Így nem tűnik olyan lehetetlennek a cél! Mindegyikhez írj határidőt! Ez motivál arra, hogy foglalkozz vele, ne csússz el.

4. Beszélj róla! Mesélj róla a barátaidnak, a családodnak. DE… ne várd el, hogy rögtön támogassanak! Nem fognak. Sőt!!! Eleinte csak kételkedő kérdésekkel bombáznak majd, és úgy tesznek, mintha nem is érdekelné őket. Ez azonban ne tántorítson el a célodtól! Tudom, hogy nehéz lesz figyelmen kívül hagynod, de tedd meg! Írtam már erről egy bejegyzést korábban, Hogyan tovább? címmel, amit itt olvashatsz el: http://tanuljunknogradban.blogspot.hu/2013/08/hogyan-tovabb.html
Saját tapasztalat, de át kell esned rajta.

5. Közhírré tétetik! Legyen látszatja! Kezdj el írni egy ingyenes blogot! Vagy írd ki a közösségi oldaladra. Vagy meséld el az ismerősöknek, akikkel találkozol az utcán. Tudjanak róla az emberek. Ha ezt a lépést megteszed, onnantól nincs visszaút. Büszkén vállald, hogy ez érdekel!

6. Aztán egyszerűen csak bontakoztasd ki a tudásodat! Olvass utána, dolgozz, gyakorolj, keresd a hasonló érdeklődésű emberek támogatását és haladj szépen előre! Meglátod, minden eléd tárul hirtelen. Ingyenes anyagok, tanfolyamok az érintett témában, új ismeretségek, új ötletek. Minden pillanatban érkezik hozzád egy impulzus, ami továbblendít.

7. Egy utolsó lépés, ami talán a legfontosabb! Soha ne engedd, hogy bárki kedvedet szegje! Ha hiszel benne, és tényleg akarod, el fogod érni a céljaidat! Persze, csak akkor, ha reális célokat tűzöl ki magad elé! Menet közben a terved módosulni, változni fog, de ez nem baj. Ettől lesz még kerekebb. Lehet, hogy teljesen más útra lépsz majd, de ez sosem derülne ki, ha nem vágnál bele.

Ezeket a lépéseket azért írtam le, hogy merj elindulni! Saját tapasztalatból tudom, hogy kell egy kis lendület az elején. Én januárban álmodtam meg, hogy mivel is szeretnék foglalkozni. Egész életemben elkísért ez a téma, de most értem meg rá, hogy „észrevegyem”. Fél évig csak gondolkoztam rajta. Előjött a kis hang: "Ez az! Ez lesz az! Ezt fogom csinálni majd, csak még…” és eltelt fél év.
Aztán egy este leültem a gép elé és elindítottam egy saját blogot. Onnantól kezdve nem volt lehetőség arra, hogy hátrálni kezdjek. Ezzel akarsz foglalkozni? Kérdezték. Igen!!!

Az első két hónap nagyon nehéz volt. Kételkedtem magamban folyamatosan. Rágörcsöltem mindenre. Mindent tökéletesre akartam. Persze, tökéletes nincs. De lehet egyre jobb és jobb. Szerencsére, olyan emberekkel hozott össze a sors, akik hasonló helyzetben vannak, és támogatnak. Sokszor elég egy kedves szó, hogy tovább lendülj. Már az is óriási öröm volt számomra, amikor egy bejegyzésemet 1 nap alatt 70 ember elolvasta. Bátorító, biztató szavakat írtak hozzá, és folytatásra buzdítottak. Már ezért megéri.

Nagyon az elején járok még én is, de talán ezért könnyebb megfogadnod a tanácsomat. Mert még nem "szálltam el", nem rendelkezem több milliós céggel, és még nem én vagyok a legjobb a megyében. De lehetek… és Te is lehetsz!

Ha eldöntötted, nincs más dolgod, egyszerűen csak vágj bele!!! Én itt leszek, ha bármikor egy kis bátorításra, támogatásra van szükséged!


2013. szeptember 19., csütörtök

A Megbocsátás városa

Létezik egy város Megbocsátás a neve. Egy aprócska városka egy folyó parton, takaros kis házakkal, kedves boltokkal, kávézóval, étteremmel és egy motellal. Nagyon kevés állandó lakója van, viszont annál több látogató, akik pár napot töltenek el a városban. Aki egyszer eljut ide, később gyakran visszatér. Kíváncsi vagy erre a városra? Van kedved csatlakozni hozzám? Gyere, megmutatom, merre találod!

A folytatásért katt ide.

2013. szeptember 16., hétfő

Üdítő tanulási ötletek

Kedves Tanulók, kedves Érdeklődők!

Örömmel jelentem be, hogy elindul első rovatom: Üdítő tanulási ötletek címen!
Minden kedden könnyed, frissítő praktikákkal jelentkezem, amelyek természetesen, a tanulásról szólnak majd. Csatlakozz hozzám a Facebook-on, a Tanuljunk Nógrádban oldalon, és keddenként olvashatod a friss tippeket!

Várlak Titeket!

2013. szeptember 12., csütörtök

Arcok Nógrádból 1. rész - Gáspár Laci

Hesna Al Ghaoui, Gáspár Laci, Pindroch Csaba, Gyuriska János, Görög Zita, Oláh Gergő és még sorolhatnám a neveket. Hogy kik ők és mi a közös bennük? Ugye, te is pontosan tudod?! Híresek és egytől-egyig Nógrád megyéből indultak. Itt jártak oviba, itt játszottak a barátokkal a játszótéren, itt élték meg az első sikerüket, az első csalódásukat. Itt ezen a gyönyörű vidéken. Ők is itt tanultak velünk, itt álmodoztak közöttünk. Miért alakult nekik másképp az életük, mint nekünk?

Ha van kedvetek, csatlakozzatok hozzám és kukkantsunk be egy picit a kulisszák mögé. Nézzük meg, hogyan jutott el Gáspár Laci oda, hogy most végre gyermekkori álmait élheti.

Laci Balassagyarmaton született, és tanult. Szegény családban nőtt fel.

A folytatásért katt ide.

2013. szeptember 5., csütörtök

Téged ki inspirál?

Minden ember életében vannak olyan meghatározó személyek, akik inspirálják, motiválják, és közvetlenül vagy közvetetten arra biztatják, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából. Inspirálhat egy családtagod, az anyukád, a legjobb barátod, egy ismerős a médiából, bárki. Ihletet adhat egy könyv, egy vers, egy újságcikk vagy egy film főszereplője is.

Pár hete sikerült végignéznem egy filmet. (Ez azért olyan rendkívüli dolog, mert a kislányom születése óta ilyenre még nem nagyon volt példa.:) Ez a film teljesen magával ragadott, óriási hatással volt rám. Valami megváltozott bennem legbelül. Azóta úgy érzem, nincs olyan, hogy lehetetlen. Ha igazán akarunk valamit, el tudjuk érni.

A film címe: A boldogság nyomában.

A film főszereplője Will Smith, akit sokoldalúságáról ismerünk, de ebben a filmben nem a humorával, nem az akcióhős vagy a hős szerelmes szerepével alakít nagyszerűt. Egy milliókat érő brókercég tulajdonosának, Chris Gardnernek az életútját mutatja be. Egy egyszerű hétköznapi fickó életét a nincstelenségtől a gazdagságig. A film különlegessége, hogy igaz történet alapján készült. (Chris Gardnert egy pillanatra láthatjuk is a film végén, ahogy elsétál Will Smith mögött.)

Chris mindent megpróbál megteremteni, hogy feleségével és kisfiával biztonságban éljenek. Folyamatos küzdelem az élete. Ahogy a biztonságot, és gazdagságot keresi, élete kezd darabokra hullani. Felesége feladja a férjébe vetett hitét, és támogatás helyett, elhagyja. Egyedül marad az ötéves kisfiával. Feladja állását, és jelentkezik egy brókercég tanfolyamára. A legjobb akar lenni, és minden tőle telhetőt megtesz a tanfolyamon, hogy ő legyen az az egyetlen egy, aki állást kap a cégnél. Miközben a tanfolyamon erőn felül teljesít, tanul, a főbérlő kilakoltatja őket, és hajléktalan szállásokon, vonatokon vagy a metró mosdójában töltik az éjszakákat. Hihetetlen akaraterővel küzd és megszerzi az állást. A ranglétra legalján kezdi, de olyan sikereket ér el, hogy saját brókercéget nyit.

A film magyar vonatkozása, hogy azzal győzi meg a főnököt, hogy neki ott a helye a tanfolyamon, hogy pár perc alatt kirakja a Rubik-kockát, a későbbi főnöke szeme láttára.

A film talán leghíresebb részlete, amelyben apa tanítja fiát a kitartásra:

“Sose higgy annak, aki azt mondja: nem vagy rá képes! Ha van egy álmod, ne mondj le róla! Ha valaki nem tud valamit, azt szeretné, ha te se tudnád!”

Hogy mi is a film mondanivalója? Hogy sohasem szabad feladni az álmaidat! Lesznek kudarcok, biztosan akadnak majd buktatók bőven. Lesz, hogy úgy érzed, elbánt veled a sors és ezt már nem bírod tovább. De minden egyes krízis, egy jelzés a változásra. Egy lehetőség az újrakezdésre. Mindegy, mit mondanak mások, az a lényeg, hogy te ne add fel a hitedet. Lásd meg a lehetőséget!

Kövess olyan embereket, akiknek sikerült! Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak! Tanulj, fejlődj, változz! Ne add fel, és ne hátrálj! Ne topogj egy helyben! Lépj ki a biztonsági zónádból! Találd meg, hogy mi érdekel, miben vagy igazán jó és tanulj, képezd magad! Mi bajod eshet? Talán rád talál a boldogság, mert megtalálod önmagad!

Lesz olyan pillanat, amikor úgy érzed majd, hogy teljesen magadra maradtál. Ez lesz a legnehezebb harc, amit meg kell vívnod! Ilyenkor jusson eszedbe ez a film és az üzenete! Sok sikert és kitartást kívánok álmaid megvalósításához!