2013. október 31., csütörtök

Arcok Nógrádból 2. rész - Al Ghaoui Hesna

A múlt hónapban indult el új sorozatom, Arcok Nógrádból címmel. Elsőként Gáspár Laciról készült egy bejegyzés. (Aki nem olvasta itt: Arcok Nógrádból 1. rész megtekintheti.) Szeretnék minden hónapban bemutatni egy embert, aki innen, Nógrád megyéből indult, mégis sikerült híres emberré válnia. Élete számunkra hihetetlennek, vagy meseszerűnek tűnik. Igen, tűnik. Hiszen, nem látjuk, mi is zajlik a háttérben, csak azt látjuk, amit a média mutat róluk. Mégis, ők azok, akik elérték céljaikat, és méltán lehetnek példaképeink. Utat mutathatnak nekünk abban, hogy mi is meg tudjuk valósítani álmainkat, vágyainkat, ha nagyon szeretnénk. Ebben a hónapban ismerkedjünk meg egy törékeny fiatal lánnyal: Al Ghaoui Hesnával.

Hesna Debrecenben született, de gyermekkorát Salgótarjánban töltötte. Édesanyja magyar, édesapja szír származású. Szülei a város elismert orvosai. Hesnával egy iskolába jártunk. Nem voltunk barátnők, csak köszönőviszonyban voltunk. Mindig kedvesen mosolygott, bármikor találkozunk. A középiskolát Szolnokon végezte. 16 évesen ösztöndíjjal egy portlandi középiskolában tanult. Egy sokoldalú, különleges lány erős arab identitással, képzőművész tehetséggel. Különösen tehetséges a festészetben. Képzőművésznek készült, de végül jogot végzett. Arabul, angolul és franciául beszél.

Évekig nem is láttam őt. Aztán amikor egyszer megpillantottam a TV-ben, ugyanaz a kedves arc mosolygott vissza rám, mint régen. Boldogság töltött el. Egy arc a múltból. Kiderült, hogy Hesna a jogi diploma megszerzése után külpolitikai újságíróként kezdett el dolgozni. Az elmúlt években több, mint tizenöt országból, számos háborús övezetből tudósította a Magyar Televíziót. Nyelvtudása és családi kötődései révén elsősorban a Közel-Keletről jelentkezik. Nem haditudósító, de tudósításainak helyszínei gyakran esnek konfliktuszónákba.

Munkássága során számos díjjal jutalmazták. Riportjaival kétszer is Kamera Hungária Díjat nyert, a Gázai övezetben forgatott tudósítása pedig bekerült a Monte-carlói Televíziós Fesztivál döntős alkotásai közé. "Néma bölcsők" című, gyerekhalandóságról forgatott dokumentumfilmjét az Al-Jazeera Filmfesztiválon is vetítették. A háborús konfliktusok helyszíneinek megrázó hétköznapjairól írt könyvet Háborúk földjén címmel 2010-ben. 2011-ben Prima Primissima díjat nyert Magyar Sajtó kategóriában.

Hesnát rendszeresen hívják előadni egyetemekre, konferenciákra, főleg tudósítói munkájáról. A Millenniumi Fejlesztési Célok jószolgálati nagykövete volt. 2012-ben elindult riportműsora, a Bábel – Hesnával a világ, mely megdöbbentő sorsokat, lebilincselő történeteket ígér itthonról és a nagyvilágból. (A műsort kéthetente szerda esténként láthatjátok az M1-en.)

Egy törékeny lány, akit mindenki erős, talpraesett, bátor embernek ismert meg. Pedig ő is szokott félni. Neki is meg kell küzdenie a válságövezet veszélyeivel, és természetesen az élet hétköznapi helyzeteivel is. Ugyanolyan átlagember, mint bárki más: szívesen jár bulizni a hugával, és karácsonyi partikat rendez a családjával. Családjában nagy az összetartás, mégis szülei mindkét lányt útjukra engedték, ha ők menni szerettek volna. Férjével sokat dolgozik együtt. Afganisztánban találkoztak, és az eljegyzést is ott tartották. Bár mások számára Afganisztán a veszélyek földje, Hesnát kedves élmények fűzik hozzá. Esküvőjük olyan volt, amilyenről az újságíró mindig is álmodott: romantikus, megható. Gyermeket szeretne. Előtte az élő példa, hogy ilyen különleges munkával is lehet családot alapítani. Hiszen a húga, Naima, két kislány édesanyja, a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársaként dolgozik.

Egy lány Nógrádból, aki sok-sok tanulással és kitartással eljutott oda, ahová szeretett volna. Ő ott dolgozik, ahonnan más menekül. Megrázó, szívszorító képeket lát, és dolgoz fel. Számos lehetetlen helyzetből vágta már ki magát, de itt van újra és reméljük, még sokáig.

Arra a kérdésemre, hogy mi a legkedvesebb emléke Nógrádból, a következő választ kaptam tőle.
"Nehéz egyet kiválasztani, hiszen az egész gyerekkoromat ott töltöttem! Sok kedves emlék fűz Eresztvényhez, ahova a családommal sokat jártunk kirándulni, szedrezni, szalonnát sütni, és nagyon sokat játszottunk a húgommal, Naimával és a testvéremként felnövő nagynénémmel, Vikivel a kemerovói erdő szélén is, ahol a nagymamám lakott."
Hogy mi hiányzik innen?
"Talán pont ezek a családi kirándulások. Még most is visszajárok Salgótarjánba, hiszen a szüleim ott élnek, de sajnos kirándulni kevesebb idő marad."
Végezetül szeretném átadni Hesna üzenetét a Tanuljunk Nógrádban olvasóinak. Hogy pontosan mit is? "Hogy sokat mosolyogjanak!" Próbáljuk Hesna tanácsát megfogadni. Hiszen, ha mosolygunk, mosolyt kapunk válaszul. Ha pedig Eresztvényben sétáltok, ne lepődjetek meg, ha véletlenül összetalálkoztok vele. :)


kép forrása: pozitivnap.hu

Nincsenek megjegyzések: