2013. szeptember 5., csütörtök

Téged ki inspirál?

Minden ember életében vannak olyan meghatározó személyek, akik inspirálják, motiválják, és közvetlenül vagy közvetetten arra biztatják, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából. Inspirálhat egy családtagod, az anyukád, a legjobb barátod, egy ismerős a médiából, bárki. Ihletet adhat egy könyv, egy vers, egy újságcikk vagy egy film főszereplője is.

Pár hete sikerült végignéznem egy filmet. (Ez azért olyan rendkívüli dolog, mert a kislányom születése óta ilyenre még nem nagyon volt példa.:) Ez a film teljesen magával ragadott, óriási hatással volt rám. Valami megváltozott bennem legbelül. Azóta úgy érzem, nincs olyan, hogy lehetetlen. Ha igazán akarunk valamit, el tudjuk érni.

A film címe: A boldogság nyomában.

A film főszereplője Will Smith, akit sokoldalúságáról ismerünk, de ebben a filmben nem a humorával, nem az akcióhős vagy a hős szerelmes szerepével alakít nagyszerűt. Egy milliókat érő brókercég tulajdonosának, Chris Gardnernek az életútját mutatja be. Egy egyszerű hétköznapi fickó életét a nincstelenségtől a gazdagságig. A film különlegessége, hogy igaz történet alapján készült. (Chris Gardnert egy pillanatra láthatjuk is a film végén, ahogy elsétál Will Smith mögött.)

Chris mindent megpróbál megteremteni, hogy feleségével és kisfiával biztonságban éljenek. Folyamatos küzdelem az élete. Ahogy a biztonságot, és gazdagságot keresi, élete kezd darabokra hullani. Felesége feladja a férjébe vetett hitét, és támogatás helyett, elhagyja. Egyedül marad az ötéves kisfiával. Feladja állását, és jelentkezik egy brókercég tanfolyamára. A legjobb akar lenni, és minden tőle telhetőt megtesz a tanfolyamon, hogy ő legyen az az egyetlen egy, aki állást kap a cégnél. Miközben a tanfolyamon erőn felül teljesít, tanul, a főbérlő kilakoltatja őket, és hajléktalan szállásokon, vonatokon vagy a metró mosdójában töltik az éjszakákat. Hihetetlen akaraterővel küzd és megszerzi az állást. A ranglétra legalján kezdi, de olyan sikereket ér el, hogy saját brókercéget nyit.

A film magyar vonatkozása, hogy azzal győzi meg a főnököt, hogy neki ott a helye a tanfolyamon, hogy pár perc alatt kirakja a Rubik-kockát, a későbbi főnöke szeme láttára.

A film talán leghíresebb részlete, amelyben apa tanítja fiát a kitartásra:

“Sose higgy annak, aki azt mondja: nem vagy rá képes! Ha van egy álmod, ne mondj le róla! Ha valaki nem tud valamit, azt szeretné, ha te se tudnád!”

Hogy mi is a film mondanivalója? Hogy sohasem szabad feladni az álmaidat! Lesznek kudarcok, biztosan akadnak majd buktatók bőven. Lesz, hogy úgy érzed, elbánt veled a sors és ezt már nem bírod tovább. De minden egyes krízis, egy jelzés a változásra. Egy lehetőség az újrakezdésre. Mindegy, mit mondanak mások, az a lényeg, hogy te ne add fel a hitedet. Lásd meg a lehetőséget!

Kövess olyan embereket, akiknek sikerült! Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak! Tanulj, fejlődj, változz! Ne add fel, és ne hátrálj! Ne topogj egy helyben! Lépj ki a biztonsági zónádból! Találd meg, hogy mi érdekel, miben vagy igazán jó és tanulj, képezd magad! Mi bajod eshet? Talán rád talál a boldogság, mert megtalálod önmagad!

Lesz olyan pillanat, amikor úgy érzed majd, hogy teljesen magadra maradtál. Ez lesz a legnehezebb harc, amit meg kell vívnod! Ilyenkor jusson eszedbe ez a film és az üzenete! Sok sikert és kitartást kívánok álmaid megvalósításához!

Nincsenek megjegyzések: