2013. augusztus 8., csütörtök

Hogyan tovább?

Biztosan előfordult már Veled is, hogy hosszú ideig motoszkált benned egy gondolat. Folyamatosan járt az agyad. Tudtad, hogy valami mást szeretnél, többet, értékesebbet, hasznosabbat. Minden pillanatban kerested a lehetőségeket, figyelted az égi jeleket, nyitott voltál mindenre, ami változást hozhat. Megválaszolatlan kérdések merültek fel benned.
- Miben vagyok jó?
- Miben vagyok jobb, mint mások?
- Miben lehetek a legjobb?
- Mit kellene tanulnom, fejlesztenem?
- Hogyan kezdjek hozzá?

Aztán számos álmatlan éjszaka után megtaláltad azt, ami igazán közel áll hozzád. Amire, ha csak rágondolsz, gyorsabban ver a szíved. Aztán jöttek sorban a jobbnál-jobb ötletek. Körvonalazódott benned az összkép. Szinte szárnyra kaptál, és ezernyi apró lehetőség villant fel előtted. Terveket szőttél, programokat állítottál össze. Kezedben a kis noteszeddel járkáltál mindig, mindenhová. Aztán eljutottál az első lépéshez.

Hogyan valósítsd meg az ötletedet? Szépen lassan, lépésenként elkezdted kidolgozni a témát. Időt és energiát nem sajnálva, csak a végső célt látva magad előtt. Amikor már "kézzel fogható" része is volt az ötletednek, szeretted volna azt megosztani másokkal is.
Mégis, kinek mutasd meg az elképzelésedet? Ki az, akiben megbízol? Akinek el szeretnéd mondani a jelenlegi legfontosabb dolgot az életedben? Az álmaidat, a vágyaidat? Elsőként természetesen, a hozzád legközelebb álló embereknek szerettél volna mesélni az új terveidről. Hiszen, ők biztosan támogatnak.

Aztán jött a hideg zuhany... Azok, akikre számítottál, nem mutattak érdeklődést az álmaid megvalósítása iránt. Vagy, ha meg is hallgattak, nem láttad az arcukon azt a lelkesedést, amit te vártál. Csalódtál.
- Ha azok az emberek, akik szeretnek, nem értékelik, amit teszek, akkor, mit várhatok másoktól?
- Van egyáltalán értelme folytatni?
- Kinek fog tetszeni, ha a szeretteimnek sem tetszik?
Ilyenkor nagyon sokan feladják, és később bánni fogják! Te ne tedd! Ne add fel! Legyél Te is egy, azok közül, akik továbblépnek, és sikeresen megvalósítják az álmaikat. Tudom, hogy nehéz lesz, de megéri.

6 fontos tanács, hogy miként lépj tovább:

1. Nem törődve a negatív visszajelzésekkel, menj tovább az úton, amit kinéztél magadnak. Programozd át az agyadat, hogy igenis, folytatni fogom. Nem szabad feladni. Lesznek még buktatók, lesznek újabb csalódások, de meg kell tanulni kezelni a nehézségeket. Szembe kell nézni a problémákkal.
2. Keresd azoknak az embereknek a társaságát, akik megértenek! Biztosan lesznek olyan emberek, akik támogatni fognak. Vadidegenek, akik nem véletlenül kerülnek majd az utadba! Segíteni, bátorítani fognak! Ez növelni fogja az önbizalmadat. Ez tesz majd erőssé! Képes leszel arra, hogy megvalósítsd az álmaidat! Ne add fel azért, mert mások nem tudnak rád hangolódni. Mert nem tudnak azonosulni Veled. Hidd el, nem ők tapossák ki az utadat! Azt neked kell megtenned!
3. Bízz önmagadban! Egy idő után, más is bízni fog benned! Sose add fel a hitedet! Tanuld meg értékelni a képességeidet, a tehetségedet és a kitartásodat! Nem fogsz mindent megkapni azonnal. Szépen lépésről-lépésre haladva érhetsz el a célodig. Néha-néha lesznek újra hullámvölgyek, de akkor is próbálj pozitív lenni. Ne engedd, hogy mások kedvedet szegjék!
4. Próbálkozz! Ha nem sikerül elsőre, próbálkozz újra! Aztán, okulva a hibáidból, próbáld meg másként! Folyamatos gyakorlással fejlesztheted képességeidet! Ahogy egy kisgyermek is teszi a járás tanulásánál. Elesik, de újra feláll, és újra próbálkozik.
5. Ne panaszkodj, ne siránkozz! Koncentrálj arra, amit el akarsz érni, ne arra, amitől félsz! Olyan gondolatok járjanak a fejedben, amelyek jobb kedvre derítenek. Tégy olyan dolgokat, amelyek feldobnak!
6. Fogadd el a változást! Minden ember szeretné, ha változna az élete. Jobbat, szebbet szeretne, mint, ami van. Önmagát azonban nehezen veszi rá a változásra! Próbáld feloldani a régi korlátaidat és ismerd fel nagyszerűségedet! Folyamatosan tanulj és fejleszd magad!
Ha bármikor hullámvölgybe kerülsz, gondolj ezekre a tanácsokra és bízz újra magadban!

Nincsenek megjegyzések: