2013. július 29., hétfő

Konferencia-helyszínek Nógrádban

A napokban érdekes gondolat merült fel bennem.  Nógrád megyei helyszíneket keresgettem tanfolyamok, konferenciák, céges továbbképzések lebonyolítására. Ahogy böngésztem, az egyik észrevételem az volt, hogy nagyon kevés helyet találtam. Ha pedig találtam egyet-egyet, ahhoz nem volt megfelelő mennyiségű információ. Csak felsorolásszerű, pár soros adatok, linkekkel teletűzdelve. Órákat el lehet tölteni, ha meg akarjuk találni a megfelelő helyszínt.
Mit tesz egy rendezvényszervező, ha Nógrád megyében szeretne lebonyolítani egy tanfolyamot? Rákeres: konferencia helyszín, Nógrád, és az első 3 kiadott lehetőség közül választ egyet. Vajon megtalálja-e így a tanfolyam céljának, célcsoportjának a  legmegfelelőbbet? Kétlem.
Akkor mi lehet a megoldás?

Folytatás itt.

2013. július 28., vasárnap

Van megoldás!


- El vagy keseredve, mert nem sikerült a felvételid?
- Nem jelentkeztél főiskolára/egyetemre, de mégis szeretnél továbbtanulni?
- Nincs állásod, és még nem vagy 21 éves?
- Szakmai képzést keresel, esetleg a nyelvtudásodat szeretnéd fejleszteni?
- Tanulni szeretnél, de még nem tudod, hogy mit?
Jó hírem van számodra: van megoldás! Jelentkezz a J. L. Seagull Szakképző Iskola ingyenes képzéseire. Ne bánkódj, hogy nem sikerült a felvételi. Használd ki a lehetőségeket és töltsd el hasznosan ezt az 1 évet!
"Egy ajtó, ha zárul, máshol száz új tárul!"
Talán nem véletlenül alakult így az életed. Lásd meg a dolgok jó oldalát! Újra beülhetsz az iskolapadba! Új barátokra, értékes kapcsolatokra tehetsz szert! Most lehetőség van arra, hogy 1 év alatt elvégezz egy 2 éves képzést. Emellett 120 óra ingyen nyelvi képzésben részesülhetsz. Ha van még energiád, önszorgalmad, emelt óraszámban tanulhatsz egy nyelvet, és készülhetsz a nyelvvizsgára. Jól hangzik, nem? A diplomának most már szinte minden főiskolán alapfeltétele a nyelvvizsga. Miért ne készülhetnél rá időben?
Az induló képzésekről részletes tájékoztatót itt találsz:

http://www.seagull.hu/wordpress/wp/?page_id=159

Személyes érdeklődésre is van lehetőség. Az iskolában (Salgótarján, Meredek út 9.) minden pénteken 11 órától tájékoztatót tartanak az induló képzésekről. Ha a képzésekkel kapcsolatban további kérdéseid merülnének fel, írj a tanuljunknogradban@gmail.com-ra, és örömmel segítek. Jó tanulást!

2013. július 22., hétfő

Te is halogató típus vagy?

A napokban a hírekben többször hallottuk, olvastuk, hogy a diákok 30%-a hiába vizsgázik le sikeresen, nem kaphat diplomát. Hiába a 3, 4 esetleg 5 éves tanulás, ha nincs meg a diplomához szükséges nyelvvizsga. Egyes Főiskolákon kiemelkedően magas 45-50%-os ez az arány. A Kaposvári Főiskolán például, a hallgatók fele nem kaphatja kézhez a diplomáját. Bár 7 éve eltörölték a diploma elévülését a nyelvvizsga hiányában, még így is hátrányos helyzetbe kerülnek a végzősök diploma nélkül. Mindenki tisztában van vele, hogy milyen fontos a nyelvismeret, mégis évről-évre csökken a nyelvvizsgát szerző diákok száma. A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ adatai alapján 2006-hoz képest 30 ezerrel kevesebb 14-24 éves diák tett nyelvvizsgát.

Mi lehet ennek az oka? Nem tartják elég fontosnak? Nincs rá idejük? Nincs rá pénzük? Nem megfelelő a főiskolai/egyetemi nyelvoktatás? Vagy egyszerűen csak ők is a halogatók táborába tartoznak? "Majd megcsinálom." "Majd leállamvizsgázom, és utána lesz időm nyelvet tanulni." - gondolják. Aztán, mi történik? "Jajj, találtam egy jó állást, de nagyon sokat kell dolgoznom. Munka mellett nincs időm nyelvet tanulni..." Ismerős a helyzet? Találkoztál már ilyen szituációval? Hát, persze, hogy igen.

Mégis, mi lenne a megfelelő megoldás? Hogyan lehetne nyelvtanulásra bírni az embereket? Kedvező óradíj, motivált tanárok, praktikus időbeosztás? Lehetőségek tárháza áll nyitva a tanulni vágyók számára. Csak rá kell szánni azt a kis pénzt, időt és szorgalmat. Az első sikerélmény után szinte szárnyra kap a tanuló. A siker újabb motivációra sarkall.
Válaszd ki a számodra legkedvezőbb opciót.
- Ha szívesen jársz el otthonról, és ismerkedsz új emberekkel, tervezd be a csoportos nyelvtanulást.
- Ha egyedül szeretsz tanulni, járj privát órára.
- Ha nehezen tudod beosztani az idődet, jelentkezz online képzésre, ahol a saját ütemedben haladhatsz az anyaggal.

Mindenki eldöntheti, számára melyik a legkedvezőbb megoldás. A legfontosabb, a döntés. Ha megtetted az első lépést, minden jön magától.

Ha kedvet kaptál a nyelvtanulásra, ne halogasd tovább, jelentkezz. Még van hely az ILS/Katedra július végén induló angol és német nyelvi képzéseire. Akinek nem felel meg az időpont, az se keseredjen el, mert augusztus végén, szeptember elején újabb tanfolyamok indulnak. Tedd meg az első lépést, jelezd tanulási szándékodat, és mi mindenben segítünk!
Várom jelentkezésedet, érdeklődésedet a tanuljunknogradban@gmail.com címen!

2013. július 17., szerda

Miért érdemes nyelveket tanulni?

Ha feltesszük ezt a kérdést, "Miért érdemes nyelvet tanulni?" a válaszok nagy része így hangzik: jobb állás, külföldi munkalehetőség, pop zenei slágerek, kapcsolatok... Lehetne sorolni a nyelvtanulás szükségességének okait. Szerintem, ezekkel az érvekkel szinte mindenki tisztában van. Mégis kevesen látják meg a lehetőségét annak, hogy ne kötelességből tanuljon, hanem szórakozásból, kedvtelésből, saját képességeink fejlesztése érdekében. Vegyük észre, hogy mennyivel nyitottabbak, értékesebbek leszünk 1-1 nyelv elsajátításával. Megnyílik előttünk egy új világ.

"Ha nem ismersz, az anyanyelveden kívül még egy idegen nyelvet, csak egy életet élsz" Tartja a mondás.
Kilenc éves voltam, amikor elkezdtem angolt tanulni. A kötelező orosz tanulás mellett, ami akkor nyűgnek tűnt, szinte felüdülés volt egy kis angol gyakorlás. (Utólag már bánom, hogy az oroszt abbahagytam, de ez lehet, egy következő bejegyzés témája. :) 
A nyelv szinte az életem részévé vált. Imádtam, hogy értem a kedvenc slágereim szövegeit, eredeti nyelven nézhetem a kedvenc filmjeimet, és olvashatom a kedvenc könyveimet. Az sem utolsó szempont, ha épp keresek valamit, de magyarul nem találok hivatkozást, angolul biztos, hogy ráakadok valahol. Középiskolában az angol mellé felvettem a francia nyelvet is. Szerencsére, nagyon jó tanárunk volt, és én annyira büszke voltam rá, hogy tanulhatom. Olyan dallamos, olyan egyedi, és annyira nem is bonyolult. 
Sosem felejtem el, amikor egyszer, a családommal Spanyolországba utaztunk nyaralni, és az első estét Franciaországban töltöttük. A nagybátyám megkért rá, hogy intézzem a szobafoglalást. Én, kezdő francia nyelvtudással, remegő lábakkal mentem a recepciós pulthoz, és remegő hangon, teljesen kipirulva kérdeztem, hogy van-e szabad szobájuk. A recepciós hölgy büszkén válaszolgatott és úgy láttam, örült, hogy az anyanyelvén szólaltam meg. Nem zavarta, ha lassú voltam, ha tévesztettem, kihagytam 1-2 szót a mondatból. Segítőkészen válaszolgatott. Aztán hirtelen a fizetésről esett szó, és én elakadtam, nem értettem valamit. Erre a nagybátyám, aki nem beszél egyetlen idegen nyelvet sem, odaszólt: "Credit card?". Mire a hölgy felsóhajtva és mosolyogva: "Yes, Sir!"

Utólag visszagondolva, büszke vagyok magamra, hisz odaálltam, megpróbáltam és volt sikerélményem is. Más kérdés, hogy ma már szívesebben megyek külföldre felkészülten, nagyobb nyelvtudással. 

Számodra is van még lehetőség, hogy tanulj, ismételj, fényesítsd a nyelvtudásodat. Tudsz még jelentkezni a következő,  július végén induló, támogatott nyelvi képzésekre

















Érdemes a képzésekre mielőbb bejelentkezni, mert a program csak az elnyert keretlétszámban vehető igénybe. A 90.000 Ft-os támogatás mindenkinek felhasználható: 30, 60 óra után, ősszel folytatható a képzés. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget! Engedd, hogy kitáruljon előtted egy új világ!

Ha a képzésekkel kapcsolatban bármilyen kérdésed lenne, írj a tanuljunknogradban@gmail.com e-mailcímre.

2013. július 13., szombat

Lámpaláz, vizsgadrukk

A Főiskola elvégzése után a fővárosban, először egy multinacionális cégnél sikerült elhelyezkednem asszisztensként. Ebben a környezetben gyorsan megtanultam és megszoktam, hogy én - mint asszisztens - csak a felső-, és középvezetők asszisztenseivel, titkárnőivel egyeztetek. A főnököknek maximum annyit mondtam: "Jó napot kívánok, kapcsolom!"
5 év után visszaköltöztünk vidékre, a szülővárosomba, ahol - fele annyi fizetésért - megpályáztam és megnyertem egy menedzseri pozíciót. Az első nap elém rakták az ügyfelek, partnerek listáját telis-tele csupa ügyvezető és igazgató nevével. "Akkor, velük ezentúl te tartod a kapcsolatot. Árat kell emelnünk, tájékoztasd őket!"
Még most is a fülemben visszhangzik a főnököm hangja. "Mit keresek én itt?" Ezt biztosan nekem mondták?" Gondoltam magamban. Aztán megvártam, amíg a kollégám elmegy valamerre, bezárkóztam az irodába, egy papírra előre felvázoltam mit szeretnék mondani, és tárcsáztam az első számot. Persze, kinyomtam, mielőtt kicsönghetett volna. Ezt eljátszottam párszor, aztán egyszer nem voltam elég gyors. Kicsöngött! 
Sosem felejtem el, mennyire izgultam. Nem volt tükör az irodában, de már a gondolattól elpirultam, hogy egy "főnökkel" fogok beszélni. A szívem ezerrel vert és próbáltam megszólalni gombóccal a torkomban, tudván, hogy a hangom remegni fog. Aztán a vonal túlsó végén megszólalt egy hang és tudtam, nincs visszaút. 2 héten keresztül ezt a "bezárkózós" módszert alkalmaztam. Teljes stresszben indultam munkába minden nap. Nekem senki nem mondta, hogy ez ilyen nehéz. Senki sem mutatta meg, hogyan kell a főnökökkel beszélgetni. Aztán, amikor már valakivel többször beszélgettem, kiderült, hogy az egyik épp babát vár, a másiknak megbetegedett a felesége, a harmadik információt gyűjt a szülővárosomról és a segítségemet kéri. 
Rájöttem, hogy én - mint menedzser - közvetlenül "velük" beszélgetek, és "ők" is ugyanolyan földi halandók, mint én, ugyanolyan napi szintű problémákkal, mint én. Hát, ezt nekem eddig miért nem mondta senki???
A tanfolyamok végén, a vizsgáknál jusson eszedbe ez a pár sor. Ezzel a tudattal próbálj nekiindulni minden egyes megmérettetésnek, kihívásnak! Ne izgulj, ne tarts a kérdezőtől, vizsgabiztostól vagy éppen az új partneredtől! Ő is ember, hasonló problémákkal, mint te. Légy olyan higgadt és nyugodt, mint a képen látható kiscica. :) Sok sikert!

Ha esetleg, Te is kerültél már hasonló helyzetbe, küldd el a történetedet a tanuljunknogradban@gmail.com címre. 
Osszuk meg egymással a tapasztalatainkat, hogy tanulni tudjunk belőle!

Ahogy ígértem, íme..

Ahogy pár napja ígértem, íme az aktuális lista az ILS/Katedra Nyelviskolában induló képzésekről. Még van pár hely, ne habozz, jelentkezz.
Fontos információ: A résztvevő önrész mértéke: Nógrád megyében élőknek 98% támogatás.
A képzésre bárki jelentkezhet. (Kizáró ok a nappali tagozatos jogviszony.)
Amint látod, tényleg minimális összeget kell befektetned a tanuláshoz. Szánd rá azt a pár órát, megéri. Éld át újra, milyen érzés az iskolapadban ülni. Ismerkedj új emberekkel, tárd ki a világot egy kicsit. Ki tudja, milyen új kapu nyílik meg számodra. Sosem lehet tudni. :)

Képző: ILS Nyelviskola és Szolgáltatóház, 3100 Salgótarján, Meredek út 9.

Képző: ILS Nyelviskola és Szolgáltatóház, 3100 Salgótarján, Meredek út 9.


A projektről bővebb információt a www.tudasodajovod.hu oldalon találsz.


Aki szeretne tanulni, de esetleg valamilyen oknál fogva (betegség, szabadság stb.) nem talál megfelelő időpontot, írjon nekem a tanuljunknogradban@gmail.com címre, vagy érdeklődjön közvetlenül a Nyelviskolánál. Folyamatos tájékoztatást nyújtunk a tervezett és induló tanfolyamokról. 

Várom mielőbbi kérdéseidet!

2013. július 9., kedd

5+1 tipp vizsga előtt



Mindenki izgul a vizsga/dolgozat előtt.(Persze, sokan ezt nem vallják be.) Nem vagyunk egyformák. Különböző tanulóknak különböző tanulási módszerek válnak be. Vannak, akik nagyon jól be tudják osztani az idejüket és van kialakult stratégiájuk is. De íme, néhány tipp azoknak, akiknek szükségük van pár ötletre. Érdemes kipróbálni őket, hátha, akad olyan, amelyik segít a könnyed tanulásban.

Tipp 1: mozogj tanulás előtt. 30 perc mozgás serkenti az agyat, több oxigénhez juttatja a szervezetet, felpezsdíti a vérkeringést, fogékonyabb leszel a tanulásra.
 
Tipp 2: találd meg a tanulásra legalkalmasabb helyett a lakásban. Ha nem felel meg az íróasztal, dőlj le az ágyra, vagy feküdj le a nappali padlójára, vagy időnként változtasd a helyed, hogy megtörd a szokások unalmas menetét. Felpezsdítően tud hatni egy kis környezet változás.  

Tipp 3: szedd szét a tanulnivalót kisebb szakaszokra. Ne egyszerre akard az egészet megtanulni. Lelkesítően hat, ha 1-1 szakaszt sikeresen átnéztél.

Tipp 4: hallgass zenét, hogy kizárd a körülötted lévő egyszeri, hirtelen zajokat. Figyelj arra, hogy csak a háttérben szóljon, és ne kezdd el énekelni. Ezt tartogasd a tanulási szünetre. Akkor akár táncra is perdülhetsz.

Tipp 5: Tarts szünetet. Egy tízperces mozgás, séta jót tesz a tanulásnak. Egy ember átlagosan 45 percig képes koncentrálni. Engedélyezz magadnak óránként 10 percet, hogy feltöltődj, és újult erővel tudd elkezdeni a munkát.

Tipp +1: Ne akarj mindent a vizsga/dolgozat előtti este megtanulni. Teljesen elfáradsz a vizsga időpontjára, a jegyeid sem lesznek tökéletesek, és mindent elfelejtesz a vizsga végére. Próbáld beosztani a tanulást az előző napokra, és az utolsó napon már csak ismételj.

2013. július 7., vasárnap

Nosztalgikus hangulatban



A napokban nagyon kellemes élményben volt részem. Ahogy sétáltam a salgótarjáni Katedra nyelviskola felé, azon gondolkoztam, hogy milyen rég voltam diák. Akkor olyan hosszúnak tűnt, azt hittem, sosem lesz vége. Most pedig annyira távolinak tűnik. Hirtelen megcsapott a felhőtlen gyermekkor és az iskolás évek szele.

A folytatásért katt ide.

2013. július 4., csütörtök

Tanuljunk NógrádBan(k)!


Tanfolyamok és képzések Palócországban. Itt érdemes befektetni! 

Tegyük fel, hogy van egy kis megtakarított pénzed, és nem akarod már a párnád alatt gyűjtögetni, hanem kamatoztatni szeretnéd. Mit teszel?


A folytatásért katt ide.

Megálmodtam...



Egy éjjel arra ébredtem, hogy megtaláltam a megoldást. Ezek után sokáig álmatlanul forgolódtam az ágyban, de reggelre minden megvilágosodott:

Tanuljunk Nógrádban - oktatásszervezés és szolgáltatás. 

Ez az, amivel én foglalkozni szeretnék. Felnyitni az emberek szemét, hogy itt ezen a gyönyörű vidéken is lehet boldogulni. Meg lehet találni a lehetőségek tárházát.
Az oktatási intézmények kínálatait szeretném a tanulni vàgyók igényeihez igazìtani. Könnyed keresési lehetőséggel, sokoldalú infomációval segíteni őket a megfelelő képzés megtalálásában. Cégek számára lehetőséget biztosítani a továbbképzések, egyénre szabott, kihelyezett tanfolyamok megszervezésére. Rajtam nem fog múlni. Remélem, a munkám gyümölcse beérik, és sok ember megtalálja a számításait itt, "Palócországban".