2013. július 22., hétfő

Te is halogató típus vagy?

A napokban a hírekben többször hallottuk, olvastuk, hogy a diákok 30%-a hiába vizsgázik le sikeresen, nem kaphat diplomát. Hiába a 3, 4 esetleg 5 éves tanulás, ha nincs meg a diplomához szükséges nyelvvizsga. Egyes Főiskolákon kiemelkedően magas 45-50%-os ez az arány. A Kaposvári Főiskolán például, a hallgatók fele nem kaphatja kézhez a diplomáját. Bár 7 éve eltörölték a diploma elévülését a nyelvvizsga hiányában, még így is hátrányos helyzetbe kerülnek a végzősök diploma nélkül. Mindenki tisztában van vele, hogy milyen fontos a nyelvismeret, mégis évről-évre csökken a nyelvvizsgát szerző diákok száma. A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ adatai alapján 2006-hoz képest 30 ezerrel kevesebb 14-24 éves diák tett nyelvvizsgát.

Mi lehet ennek az oka? Nem tartják elég fontosnak? Nincs rá idejük? Nincs rá pénzük? Nem megfelelő a főiskolai/egyetemi nyelvoktatás? Vagy egyszerűen csak ők is a halogatók táborába tartoznak? "Majd megcsinálom." "Majd leállamvizsgázom, és utána lesz időm nyelvet tanulni." - gondolják. Aztán, mi történik? "Jajj, találtam egy jó állást, de nagyon sokat kell dolgoznom. Munka mellett nincs időm nyelvet tanulni..." Ismerős a helyzet? Találkoztál már ilyen szituációval? Hát, persze, hogy igen.

Mégis, mi lenne a megfelelő megoldás? Hogyan lehetne nyelvtanulásra bírni az embereket? Kedvező óradíj, motivált tanárok, praktikus időbeosztás? Lehetőségek tárháza áll nyitva a tanulni vágyók számára. Csak rá kell szánni azt a kis pénzt, időt és szorgalmat. Az első sikerélmény után szinte szárnyra kap a tanuló. A siker újabb motivációra sarkall.
Válaszd ki a számodra legkedvezőbb opciót.
- Ha szívesen jársz el otthonról, és ismerkedsz új emberekkel, tervezd be a csoportos nyelvtanulást.
- Ha egyedül szeretsz tanulni, járj privát órára.
- Ha nehezen tudod beosztani az idődet, jelentkezz online képzésre, ahol a saját ütemedben haladhatsz az anyaggal.

Mindenki eldöntheti, számára melyik a legkedvezőbb megoldás. A legfontosabb, a döntés. Ha megtetted az első lépést, minden jön magától.

Ha kedvet kaptál a nyelvtanulásra, ne halogasd tovább, jelentkezz. Még van hely az ILS/Katedra július végén induló angol és német nyelvi képzéseire. Akinek nem felel meg az időpont, az se keseredjen el, mert augusztus végén, szeptember elején újabb tanfolyamok indulnak. Tedd meg az első lépést, jelezd tanulási szándékodat, és mi mindenben segítünk!
Várom jelentkezésedet, érdeklődésedet a tanuljunknogradban@gmail.com címen!

Nincsenek megjegyzések: