2013. október 3., csütörtök

Egyszer volt, hol nem volt...

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy iskola. Ez az iskola nagyon különleges volt. Hogy miért? Gyere, kukkants be a falai közé és nézz körül te magad.

Minden korosztályú ember megtalálható ebben az intézményben, a csecsemőtől, az aggastyánig. Van, aki azért jár ide, mert a szülei küldték ide, mások maguktól jöttek, de elkerülni nem lehet. Ide mindenkinek járnia kell.
Minden nap, minden percben tanít valamit a nebulóknak. De nem úgy, ahogy a hagyományos iskolák, de nem ám. Itt nincsenek osztályzatok, piros és fekete pontok, beírások. Pedig néha nagyon jó lenne, ha lennének. Itt mindent a tanulók saját bőrükön tapasztalnak meg és sajátítanak el. Ha nem sikerül, lehet újra próbálkozni, de a kudarc élményét, neked kell feldolgoznod. Nincs senki, aki megmondja, hogyan védd ki, és hogyan tedd túl magad rajta.

A számtan és a helyesírás szabályait megtanítják neked, rajtad múlik, mennyire hasznosítod tanáraid segítőkész tanítását. Van azonban pár feladat, amire nem tanítanak meg. Nem készítenek fel arra, hogy
• Hogyan szerezz barátokat?
• Hogyan védekezz, ha hazudnak neked?
• Hogyan viseld a kudarcot?
• Hogyan állj fel, ha elestél?
• Hogyan vágj vissza, ha megbántanak?
• Hogyan lépj túl, ha csalódás ér?

Sorolhatnám még a feladatokat, amiket meg kell oldanod anélkül, hogy bárki is segítene. A szüleid, akik a világon mindentől megóvnának, nem lehetnek veled mindig, minden pillanatban. A tanáraid, akik próbálnak mindent megtanítani neked, nem készítenek fel az érzelmi hullámzásokra, a lelki megpróbáltatásokra. Hiába minden útmutatás, a szíved és lelked legféltettebb titkait neked kell megvédened.

Jöhetnek emberek az életedbe, akikben megbízol, akikre számíthatsz, de jól vigyázz, hogy ne sérülj. Ne légy túl nyílt, de ne is zárkózz be. Add át magad a barátságnak és a szerelemnek, de ne engedd, hogy kiszolgáltatottá válj! Légy kitartó a terveid megvalósításában, de ne légy rámenős, és törtető. Hogy miképp találd meg az arany középutat, senki nem mondhatja meg neked. Te válsz azzá az emberré, amivé válni szeretnél. Hallgass a szívedre, értelmezd a jelzéseit.

Ha hibázol, viseld tetteid következményét. Ha megbántasz valakit, tudj bocsánatot kérni. Döntsd el, hogy vajon mindenkinek meg kell-e felelned? Mi a fontosabb, a másik érdeke, vagy a sajátod? Mikor mondj nemet? Hogyan fejezd ki magad, ha valamit nem szeretnél, de ezzel fájdalmat okozol a másiknak? Vajon, ki mondja meg neked, hogy mit, mikor és hogyan csinálj? Adhatnak tanácsot, mondhatnak bármit, neked kell eldöntened, hogy biztos, az a jó, amit hallasz? Hogyan döntsd el, mikor mit teszel helyesen? Van valami útmutató, amit használhatsz? Amit átadhatsz a gyermekeidnek, az unokáidnak? Valami, amire azt mondod, ez az! Ebben minden benne van, amit ebben az iskolában meg kell tanulnod! Megmondom neked, nincs ilyen.

Ez az iskola más, mint a többi. Ez az Élet Iskolája! Itt minden pillanatban történik veled valami, minden mindennel összefüggésben van, és ezt neked kell kibogoznod! Minden feladatot neked kell megoldanod, és megélned! Talán elbuksz párszor, és úgy érzed majd, nem bírod tovább. Hidd el, ezen mindenki átesik. Csak lépj tovább bátran!

Jó tanulást és sok sikert az élet iskolájához!

Nincsenek megjegyzések: