2013. október 10., csütörtök

Lassíts! Láss! Változtass!

Tudatosan élni! – mondja Buddha
Mit is jelent ez pontosan? Ez mindenképpen életmódváltozást kíván. De hogyan fogjunk hozzá? A legelső és legfontosabb lépés: lassítsunk!
Ha lassítani kezdünk, és teljes figyelmünkkel a jelenre koncentrálunk, meglepetés érhet minket. Olyan felfedezést tehetünk, ami megváltoztathatja hozzáállásunkat. Olyan apró mozzanatokat veszünk észre, amik eddig láthatatlannak tűntek. A megoldásra váró feladatok, a problémák összezsugorodnak.

Ebben a rohanó világban a stressz az életünk része lett. Ha kicsit ellazulunk, relaxálunk, meditálunk, a problémák feldolgozása is könnyebben megy. Mert fel kell dolgoznunk őket. Nem bújhatunk ki alóla. Nem is akarunk kibújni, inkább szembenézünk vele. Fogadjuk el az élettől, amit adni kíván nekünk. Minden egyes problémát tekintsünk egy-egy megoldandó feladatnak. Ha egy kicsit lassítunk, észrevesszük gondolataink rezdüléseit, megtaláljuk a nekünk szánt utat.

Gondoljuk végig szokásainkat. Van olyan rossz, berögzült szokásod, amin szeretnél változtatni? Esetleg egy új, amit életed részévé szeretnél tenni?

2009-ben olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy részt vehettem egy Agykontroll tanfolyamon. Itt többek között a szokásokról is tanultunk. Azóta sokszor eszembe jutottak az ott tanult instrukciók, de még nem próbáltam ki ezt a technikát. Most úgy érzem eljött az idő. Megpróbálok magamba tekinteni, lassítani, átgondolni a mindennapjaimat és amiben szükséges, változtatni.

A szokásaimat a tudatalatti irányítja, a tudatos elmét viszont az akaraterő. A tudatalatti olyan, mint egy kisgyermek. Meg kell neki mutatni, hogy milyen örömök érik, ha változtat. Képzeljük el, vizualizáljuk, hogy mi történik, ha egy új szokást felveszünk pl. egészségesebben étkezünk, tanulni kezdünk, leszokunk a dohányzásról stb. Ha a pozitív dolgokra, örömökre fókuszálunk, könnyedén, erőfeszítések nélkül elsajátíthatjuk az új szokást.

Mit is kell tennünk akkor pontosan? Első lépésként írjunk egy listát, hogy miért is érdemes ezt az új szokást magunkévá tennünk? Milyen örömünk származik belőle? Mennyivel lesz könnyebb az életünk általa?

A tanfolyamon elsajátítottunk egy ún. Elme-tükre technikát is. A technika lényege, hogy alfa állapotban elképzeljük a jelenlegi helyzetet, a szokást, amin változtatni szeretnénk és gondolatban beillesztjük egy fekete keretes tükörbe. Pár percig elemezzük ezt a képet, majd kicsit toljuk távolabb ezt a tükröt és képzeljük el az elérni kívánt állapotot egy új, fehér keretes tükörben. Azt a végső állapotot képzeljük el az új tükörben, amikor már sikerült elérni a kívánt célunkat.

Ezek után 30 napon keresztül minden nap fordítsunk arra időt, hogy szívből átéljük, beleéljük magunkat az új helyzetbe, lássuk magunk előtt a végeredményt. Tűzzük ki a határidőt, amikor boldogságban fürödve tapasztaljuk meg az új szokás pozitív hatását. Ha a képzeletbeli elhatározás mellett minden nap teszünk is azért, hogy a céljainkat biztosan elérjük, az még hatásosabb lehet. Ha például szeretnél többet mozogni: tégy meg minden nap egy újabb lépést, hogy megszeresd a mozgást.

Most kaptok tőlem egy házi feladatot! :) Gondoljátok végig szokásaitokat és válasszatok ki egyet, amin változtatni szeretnétek. (Én is ezt fogom tenni!) Küldjétek el a kiválasztott szokást

ide, és csináljuk végig együtt a 30 napos programot. Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések: