2013. október 17., csütörtök

Tanuljunk meg adni!

Te milyen gyakran végzel nagytakarítást? Egy évben legalább kétszer, ugye? Tavasszal és ősszel. Ilyenkor olyan helyeket is átsúrolsz, leporolsz, kifényesítesz, amiket év közben csak nagyjából sikerül. Előkerülnek a ruhák a szekrényből. Átcseréled a téli-nyári kollekciót, kimosod az idényhez illő ágynemű-garnitúrát. Az ablakok, függönyök újra illatoznak, fényesek, tiszták. A lakás teljesen felfrissül, szinte fellélegzik.

Szoktál ilyenkor válogatni, szelektálni a ruhák, játékok, újságok között? Én minden évben - ha máskor nem sikerül -, nagytakarítás idején átválogatom a dolgaimat. Ilyenkor általában úgy néz ki a lakás, mint ahová bomba robbant, de mikor elkészülök, az mindenért kárpótol. Szétválogatom a még használatban lévő ruhákat, és a már megunt, kinőtt régi cuccokat. A fölöslegessé vált darabokat bedobozolom, és alkalom adtán eljuttatom a rászorulóknak.

A konyhában is néha összefuthatunk 3 műanyag mérőedénnyel, esetleg 3 dugóhúzóval, 4 szedőkanállal, 12 feles pohárral, 3 konzervnyitóval, vagy hasonló apróságokkal. Én ezeket is szívesen odaadom olyanoknak, akiknek pont ez hiányzik. Induló háztartásokhoz például minden egyes darab sokat jelent. Ne gyűjtögessük, gondolván, hogy "majd jó lesz valamire egyszer", inkább adjuk oda másnak. Cserébe mi is kapunk valamit, amire nekünk van épp szükségünk.

Nem is olyan régen vettünk egy új szekrénysort, amibe a tényleges bepakolás 3 napot vett igénybe. Nemcsak a ruhákat, a többi tárgyat is átválogattam. A régi magazinokat, receptes újságokat, heti újságokat mind-mind átnézegettem. Ami már ramaty állapotban volt, félretettem, hogy ha szükséges, mehet is gyorsan a kandallóba. A többit összekészítettem a gyerekeknek újsággyűjtésre.

Pakolás közben mindig elgondolkozom, hogy miért halmozunk fel ennyi fölöslges dolgot? Neked van újság vagy magazin előfizetésed? Mindig, minden egyes számot el tudsz olvasni? Vagy előfordul olyan, amit olvasatlanul behajítasz a többi közül, hogy "majd, ha ráérek, elolvasom". Jó hírem van! Nem fogod! Igazából, ezeket az előfizetéseket nyugodtan le is mondhatod. Nem fogod őket elolvasni. Sőt, megszabadítod magad a lelkiismeret-furdalástól, hogy csak kiadod rá a pénzt, fölöslegesen. Inkább vegyél 1-1 aktuális, friss számot, ha éppen van egy kis szabadidőd.

A pakolást a gyerekszobában is hasonlóan szoktam folytatni. Szerencsére, elég sok kisbaba van a környezetünkben, így a kinőtt ruhácskáknak, megunt játékoknak mindig örül valaki. A végén mindannyian jól járunk! Akik kapják, és mi, akik adjuk. Nagyon jó érzés adni! Az sem utolsó szempont, hogy a lakásban újra lesz hely, nem kell kerülgetni a használaton kívüli dolgokat.

Bár, a kislányom még nagyon kicsi, de szeretném megtanítani majd neki, hogy adni jó! Ha új ruhákat, játékokat, vagy könyveket szeretne, cserébe fel kell ajánlani egy régit, amit már nem használ, nem sajnál. Ha már felfogja, értékeli, igyekszem megteremteni a lehetőséget arra, hogy ő adhassa át, és megtapasztalja, hogy milyen érzés adni. Látni azt, ahogy a másiknak felcsillan a szeme a boldogságtól. Remélem, sikerül megtanítani neki, hogy nemcsak kapni, adni is ugyanolyan jó. (Ha nem jobb érzés.)

Ti szoktatok adni, adakozni? Milyen gyakran? Az embernek általában Karácsony környékén jutnak eszébe ilyen gondolatok. Pedig szerintem, nem szükséges megvárni a szeretet ünnepét. Bármikor ajándékozhatunk. Ha eddig még nem tettétek, csak gondolkoztatok rajta, tegyétek meg. Legalább egy évben kétszer, a nagytakarítások idején. Hogy a feleslegessé vált dolgoktól megtisztuljon a lakás, és boldog mosoly üljön mások arcára.


Nincsenek megjegyzések: