2013. november 22., péntek

Tanfolyami élménybeszámoló

Két hete már, hogy véget ért a J. L. Seagull Szakképző Iskola szervezésében megrendezett Prezentáció tanfolyam, amire annyira készültem. Mégis, még mindig várom a keddet és csütörtököt, hogy menjek. Hogy milyen is volt a képzés?
Egyszerűen szuper. Nem csupán azért mert végre rendszeresen kimozdultam a négy fal közül, és újra emberek között lehettem. Bár már ezért is megérte volna! (Ezt a kisgyermekes anyukák szerintem, nagyon jól át tudják érezni.)
A tanfolyam során sikerült felelevenítenem a PowerPoint-tal kapcsolatos tudásomat, és megismerkedni egy új prezentációs lehetőséggel, a prezi.com-mal.
Tudtad, hogy a prezi.com magyar fejlesztésű találmány? 2008-ban jött létre az alapító tagok: Somlai-Fischer Szabolcs, Halácsy Péter és Árvai Péter ötlete alapján. A prezi egy Flash-alapú, internetes prezentációkészítő szoftver.
Egy virtuális vászon, melyre a prezentáció elemeit szabadon fel lehet vinni és rendezni. Mivel ez egy internetes szolgáltatás, a számítógépre nem kell feltelepíteni. Csak regisztrálsz és máris használhatod a rendszert. A felhasználók a webes felületen bejelentkezve láthatják a saját és mások által készített prezentációkat. A világon már több, mint 27.000.000 felhasználója van, míg Magyarországon alig pár százezer.

Én is most találkoztam vele először. A prezi elsajátítása nem okoz túl nagy nehézséget, szinte minden lépés magától értetődik. Aki otthon leül, és rászánja azt az időt, és energiát, az nagyon könnyen megismerkedhet a lehetőségeivel. Én azonban nem ezt a megoldást választottam. Kihasználtam a 98%-os állami támogatást, és 400 Ft-ért újra beültem az iskolapadba.

Az oktató rengeteg információt adott át nekünk. Nem csak technikai témákat beszélgettünk át, de hasznos ötleteket, tanácsokat kaptunk a sikeres prezentáció elkészítéséhez. Nem csak aprólékosan végigmentünk az építőköveken, hanem betekintést nyertünk abba a felismerésbe, hogy ezeket használva, olyan prezentációkat lehet előadni, ami egyszerűen bámulatos.

A csoport teljesen vegyes volt, mégis mindenki tanult valami újat. Egymástól is tanultunk. Jó volt a hangulat az iskolában. Jó érzés volt újra diáknak lenni. Tanulni, jegyzetelni, időpontra menni, találkozni a csoporttársakkal, izgulni az utolsó órán, amikor mindenkinek elő kellett adnia az elkészített prezentációját. Egy alkalommal lógtam is. Igazolt hiányzás volt, de még ezt is élveztem. Rendszeresen találkoztam a barátnőmmel, akivel azóta sem futottunk össze. Talán be kellene iratkoznunk egy újabb tanfolyamra. :)

Úgy gondolom, felnőttként még izgalmasabb dolog iskolába járni. Ezúton is köszönöm a lehetőséget, és az iskola profi szervezését. Alig várom a következő tanfolyamot! Ha szeretnétek Ti is beszámolni tanfolyami élményeitekről, küldjétek el tapasztalataitokat

ide. Talán Mások is kedvet kapnak a tanuláshoz!

2013. november 17., vasárnap

Hangolódjunk a hétfőre! # 4

Állítsuk feje tetejére a világot! Kezdjük el szeretni a hétfőt!

Egy kezdeményezés, hogy vasárnaponként közösen próbáljunk meg ráhangolódni a hétfőre. Ehhez a Ti segítségetekre is szükség van! Várom az ötleteket és javaslatokat, hogy miként lehetne izgatottan várni az új hét kezdetét.

Lesz most pár kérdésem.
- Mi a kedvenc időtöltésed?
- Mi a hobbid?
- Melyik a kedvenc csokid?
- Melyik a legkedvesebb magazinod?
- Melyik filmet láttad már százszor, és néznéd meg még legalább ennyi alkalommal?
- Ki a legkedvesebb barátod?
Ne érts félre, nem kell most válaszolnod minden egyes kérdésemre. Csak gondold végig magadban, és válassz ki közülük legalább kettőt. Holnap ezzel a két dologgal foglalkozz mindenképp!
Tölts el például pár órát a legjobb barátoddal! Ha távol van, legalább telefonon vagy neten keresztül "találkozzatok". Vagy vedd meg a kedvenc magazinod legújabb számát, és a legfinomabb csoki társaságában lapozd végig! Ne feledd, ezeket az apró tippeket nem csak hétfőn valósíthatod meg, de jobban indul a heted, ha egyet mindenképp beprogramozol a hét első napjára. Én már bekészítettem a kedvenc egész mogyorós tejcsokimat a holnapi napra. Nyammi.. :)

Ha van más tippetek, osszátok meg itt a blogon, vagy a Facebookon. Szép hetet Mindenkinek!

2013. november 7., csütörtök

Te tudsz rajzolni?

Sosem voltam jó rajzoló. A suliban mindig csak annyit rajzoltam le, amennyit muszáj volt. Semmi extra, semmi igyekezet. Csak legyünk már túl rajta! Úgy gondoltam, mindenki másban jó! Én ebben pont nem. Nagyon nem. Mégis, mindig irigykedve néztem azokat, akik pár ceruzavonás után, gyönyörű képeket raktak le az asztalra. Szinte, csodáltam a tehetségüket.

Jó ideje nem töprengtem már ezen. Aztán megszületett a kislányom, és elkezdett beszélni: „Anya, rajzol cicuska!” Ezzel még csak-csak megbirkóztam, de aztán jöttek a szebbnél-szebb feladatok: maci, kamion, helikopter… Na, itt jöttem rá, hogy ez így nagyon nem fog menni. Be kellett valljam, nem tudok rajzolni. Éreztetek már így? Nagyon rossz érzés. Nem mintha, el kellene számolnom ezzel bárki előtt is, de ha már a kislányom kérésének sem tudok eleget tenni, az nem a legkellemesebb érzés.

Aztán eszembe jutott Mucsi Tina, a Tündérliget - a Kreatív önismeret kertjének megálmodója. Tina a fengshui, és a kineziológia tanulmányozása után, 2008-ban ismerkedett meg a jobb agyféltekés rajzterápia elveivel, aminek azóta is a szerelmese.

Folytatás itt.

2013. november 6., szerda

Újabb írásom a Nyuszibogyó oldalán

Megjelent a korábbi írásom folytatása a Nyuszibogyó Webáruház oldalán. A téma most is egy picit más, mint amit eddig tőlem megszokhattatok. De talán lassan körvonalazódik bennetek a másik "arcom" is.
Fogadjátok olyan nagy szeretettel, ahogy én írtam. A téma továbbra is a babavárás csodáival kapcsolatos. Egy képzelt párbeszéd két születendő gyermekkel.
Bízom benne, hogy ezek a gondolatok hitet adnak azoknak, akiknek szükségük van rá, és további erőt, hogy soha ne adják fel az álmaikat.

Ha van kedvetek elolvasni, itt megtaláljátok: Várj, várj! Én is megyek!

Az első részt itt olvashatjátok: Az a pár év - ahogy Ő látja

2013. november 3., vasárnap

Hangolódjunk a hétfőre! # 3

Állítsuk feje tetejére a világot! Kezdjük el szeretni a hétfőt!

Egy kezdeményezés, hogy vasárnaponként közösen próbáljunk meg ráhangolódni a hétfőre. Ehhez a Ti segítségetekre is szükség van! Várom az ötleteket és javaslatokat, hogy miként lehetne izgatottan várni az új hét kezdetét.

Ma ismét vasárnap van! Így a pihenés mellett, van még egy feladatunk! Hangolódjunk a hétfőre! Ma csak két dolgot szeretnék megosztani Veletek!
Az első: Reggel, bárkivel találkozol, mosolyogj rá, és kívánj neki Vidám, mosolygós szép hétfőt! Próbáljátok ki, és meglátjátok, működik. Már azon felderül a kedvetek, hogy mások milyen arcot vágnak, hogy "Te miért is örülsz a hétfőnek?" :)
A második: egy kis változtatás hétfő reggelre. Húzd az órát 10-15 perccel korábbra! Mindenképp kellni kell a hétvégi lustálkodás után. Meg sem fogod érezni, hogy előbb csörren az óra. Mégis, marad még pár nyugodt perced elolvasni reggelről egy rövid cikket, pár oldalt a kedvenc könyvedből, a reggeli híreket, bármit. Csupán 10 perc, mégis nagyon sokat jelent. Az egész napod más lesz! Kipróbáljátok? :)

Ha van más tippetek, osszátok meg itt a blogon, vagy a Facebookon. Szép hetet Mindenkinek!



2013. október 31., csütörtök

Arcok Nógrádból 2. rész - Al Ghaoui Hesna

A múlt hónapban indult el új sorozatom, Arcok Nógrádból címmel. Elsőként Gáspár Laciról készült egy bejegyzés. (Aki nem olvasta itt: Arcok Nógrádból 1. rész megtekintheti.) Szeretnék minden hónapban bemutatni egy embert, aki innen, Nógrád megyéből indult, mégis sikerült híres emberré válnia. Élete számunkra hihetetlennek, vagy meseszerűnek tűnik. Igen, tűnik. Hiszen, nem látjuk, mi is zajlik a háttérben, csak azt látjuk, amit a média mutat róluk. Mégis, ők azok, akik elérték céljaikat, és méltán lehetnek példaképeink. Utat mutathatnak nekünk abban, hogy mi is meg tudjuk valósítani álmainkat, vágyainkat, ha nagyon szeretnénk. Ebben a hónapban ismerkedjünk meg egy törékeny fiatal lánnyal: Al Ghaoui Hesnával.

Hesna Debrecenben született, de gyermekkorát Salgótarjánban töltötte. Édesanyja magyar, édesapja szír származású. Szülei a város elismert orvosai. Hesnával egy iskolába jártunk. Nem voltunk barátnők, csak köszönőviszonyban voltunk. Mindig kedvesen mosolygott, bármikor találkozunk. A középiskolát Szolnokon végezte. 16 évesen ösztöndíjjal egy portlandi középiskolában tanult. Egy sokoldalú, különleges lány erős arab identitással, képzőművész tehetséggel. Különösen tehetséges a festészetben. Képzőművésznek készült, de végül jogot végzett. Arabul, angolul és franciául beszél.

Évekig nem is láttam őt. Aztán amikor egyszer megpillantottam a TV-ben, ugyanaz a kedves arc mosolygott vissza rám, mint régen. Boldogság töltött el. Egy arc a múltból. Kiderült, hogy Hesna a jogi diploma megszerzése után külpolitikai újságíróként kezdett el dolgozni. Az elmúlt években több, mint tizenöt országból, számos háborús övezetből tudósította a Magyar Televíziót. Nyelvtudása és családi kötődései révén elsősorban a Közel-Keletről jelentkezik. Nem haditudósító, de tudósításainak helyszínei gyakran esnek konfliktuszónákba.

Munkássága során számos díjjal jutalmazták. Riportjaival kétszer is Kamera Hungária Díjat nyert, a Gázai övezetben forgatott tudósítása pedig bekerült a Monte-carlói Televíziós Fesztivál döntős alkotásai közé. "Néma bölcsők" című, gyerekhalandóságról forgatott dokumentumfilmjét az Al-Jazeera Filmfesztiválon is vetítették. A háborús konfliktusok helyszíneinek megrázó hétköznapjairól írt könyvet Háborúk földjén címmel 2010-ben. 2011-ben Prima Primissima díjat nyert Magyar Sajtó kategóriában.

Hesnát rendszeresen hívják előadni egyetemekre, konferenciákra, főleg tudósítói munkájáról. A Millenniumi Fejlesztési Célok jószolgálati nagykövete volt. 2012-ben elindult riportműsora, a Bábel – Hesnával a világ, mely megdöbbentő sorsokat, lebilincselő történeteket ígér itthonról és a nagyvilágból. (A műsort kéthetente szerda esténként láthatjátok az M1-en.)

Egy törékeny lány, akit mindenki erős, talpraesett, bátor embernek ismert meg. Pedig ő is szokott félni. Neki is meg kell küzdenie a válságövezet veszélyeivel, és természetesen az élet hétköznapi helyzeteivel is. Ugyanolyan átlagember, mint bárki más: szívesen jár bulizni a hugával, és karácsonyi partikat rendez a családjával. Családjában nagy az összetartás, mégis szülei mindkét lányt útjukra engedték, ha ők menni szerettek volna. Férjével sokat dolgozik együtt. Afganisztánban találkoztak, és az eljegyzést is ott tartották. Bár mások számára Afganisztán a veszélyek földje, Hesnát kedves élmények fűzik hozzá. Esküvőjük olyan volt, amilyenről az újságíró mindig is álmodott: romantikus, megható. Gyermeket szeretne. Előtte az élő példa, hogy ilyen különleges munkával is lehet családot alapítani. Hiszen a húga, Naima, két kislány édesanyja, a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársaként dolgozik.

Egy lány Nógrádból, aki sok-sok tanulással és kitartással eljutott oda, ahová szeretett volna. Ő ott dolgozik, ahonnan más menekül. Megrázó, szívszorító képeket lát, és dolgoz fel. Számos lehetetlen helyzetből vágta már ki magát, de itt van újra és reméljük, még sokáig.

Arra a kérdésemre, hogy mi a legkedvesebb emléke Nógrádból, a következő választ kaptam tőle.
"Nehéz egyet kiválasztani, hiszen az egész gyerekkoromat ott töltöttem! Sok kedves emlék fűz Eresztvényhez, ahova a családommal sokat jártunk kirándulni, szedrezni, szalonnát sütni, és nagyon sokat játszottunk a húgommal, Naimával és a testvéremként felnövő nagynénémmel, Vikivel a kemerovói erdő szélén is, ahol a nagymamám lakott."
Hogy mi hiányzik innen?
"Talán pont ezek a családi kirándulások. Még most is visszajárok Salgótarjánba, hiszen a szüleim ott élnek, de sajnos kirándulni kevesebb idő marad."
Végezetül szeretném átadni Hesna üzenetét a Tanuljunk Nógrádban olvasóinak. Hogy pontosan mit is? "Hogy sokat mosolyogjanak!" Próbáljuk Hesna tanácsát megfogadni. Hiszen, ha mosolygunk, mosolyt kapunk válaszul. Ha pedig Eresztvényben sétáltok, ne lepődjetek meg, ha véletlenül összetalálkoztok vele. :)


kép forrása: pozitivnap.hu

2013. október 27., vasárnap

Hangolódjunk a hétfőre! :)

Ma ismét vasárnap van! Így a pihenés mellett, van még egy feladatunk! Hangolódjunk a hétfőre!

Szeptember végén elindítottam a Facebookon egy pozitív szemléletű "sorozatot": Állítsuk feje tetejére a világot! Kezdjük el szeretni a hétfőt címmel.

Holnap új hét kezdődik. Október utolsó hete. Élvezzük ki a természet szépségeit, a csodás színeket, az ősz ínyencségeit, finomságait.

A folytatásért katt ide.

2013. október 24., csütörtök

Miért jött létre ez az oldal?

Sokan megkérdezik tőlem, hogy miért is jött létre ez az oldal? A kérdés jogos, bár a válasz eléggé összetett. Talán már olvastátok rólam, hogy évekig én is távol éltem, aztán 8 éve visszaköltöztünk. Ma már újra itthon vagyok. Sokan még most is megkérdőjelezik a hazaköltözésünk okát. Az évek során mi is sokat marcangoltuk magunkat, hogy jól döntöttünk-e. Megérte? Ki tudja?

Nem könnyű a helyzet sehol. (Tudom, hogy itt azért nehezebb.) Körülöttem boldogtalan arcok, kilátástalan helyzetek, szegény sorsok. Ez elszomorító! Nem tudom megmondani az okát, de legbelül érzem, nem dönthettünk másként.

Számomra minden itt kezdődött és talán minden itt is fog folytatódni. Nem vagyok földhöz ragadt. Sosem gondoltam volna, hogy újra itt leszek. Bármilyen kedves gyermekkori emlékeim fűztek ide, mindig elvágyódtam. Csak úgy, mint minden tini lány, aki a szárnyait bontogatja. Középiskola után fél évig Győrben, majd négy évig Egerben tanultam.

Aztán a fővárosban kezdtem új életet. A munkahelyemen nagyon jól éreztem magam, és a magánéletemben is beköszöntött a szerelem. Valami mégis hiányzott. Sokáig nem jöttem rá, hogy mi is lehet az. Csak azt éreztem, hogy nem kerek az életem. Gyakran kerültem nosztalgikus hangulatba, és gondolatban újra átéltem a régi szép emlékeket. Rá kellett jönnöm, hogy a legszebb emlékeim Nógrád megyéhez fűződnek.


Aztán megvilágosodtam. Hiányzik a vidék, ahol születtem, ahol felnőttem. Ahol az első barátságok köttettek, az első csókok csattantak. A vidék, ahol még a levegő is frissebb. Mindig vártam a hétvégét, hogy hazautazhassak. Otthonról haza... Fura érzés volt, de mindig megmelengette a szívem.
Úgy gondolom, rajtam kívül sokan vannak még itt, akik ragaszkodnak ehhez a vidékhez. Akik bármilyen nehéz is, szeretettel gondolnak az itt eltöltött évekre, és pozitívan néznek a jövőbe. Vagy nehéz szívvel engedték el, és emlékeikben még mindig teljes szépségében van jelen.

Megcsillant egy reménysugár! Fiatal, tettre kész, optimista emberkék is élnek ezen a környéken. Akik nem akarnak elmenni innen. Itt álmodnak egy szebb jövőről, itt terveznek, és itt tanulnak! Szeretném, ha megpróbálnánk közösen összegyűjteni azokat az értékeket, amiért érdemes itt élni. Szeretném, ha lehetőségünk nyílna közösen a fejlődés útjára lépni, és megtanulni, hogyan lehet ezen a gyönyörű vidéken is egyszerűen, mégis boldogan élni.

Hogy hogyan is kezdjük el? Gondolatban!
Egy dolgot szeretnék előre leszögezni! Én nem akarok semmit rád erőltetni. Ha úgy érzed, téged ez nem érint, kérlek, ne olvass tovább. Nem ígérek tuti recepteket, hogy miként gazdagodj meg, vagy hogyan szerezz jó állást. Nem állítom, hogy holnaptól könnyebb lesz a megélhetésed, kevesebb gondod lesz, mosolygós emberek köszönnek majd rád vissza mindenhol. Csak azt ígérhetem, hogy ha bármikor egy kis biztatásra lesz szükséged, itt megtalálsz! Ha úgy gondolod, lehet itt is szebb az élet, akkor csatlakozz hozzám!

Ha velem tartasz, remélem, egy picit optimistábban látod majd a világot! Olyan praktikus ötleteket, pozitív gondolatokat, sikertörténeteket szeretnék itt összegyűjteni, ami Téged is inspirálhat. A tanulási tippek mellett beszélhetünk a nógrád megyei programokról, egy-egy kitűnő könyvről, filmről, zenéről. Mindenről, ami pozitív hatással van ránk. Itt élünk együtt ezen a vidéken. Igényünk van a remek kulturális rendezvényekre, előadásokra, koncertekre és egyéb lehetőségekre! Fedezzük fel együtt a szépet, a természet értékeit, a remek programokat és remélem, hamarosan együtt örülünk egymás sikereinek! Tanuljunk együtt, egymástól! Mindig vissza kell kanyarodnom a tanuláshoz, de ez az egyik legnagyobb lehetőség, hogy fejlődni tudjunk. Különösen itt, ebben a megyében. Ehhez azonban a Te segítségedre is szükség van!

Örömmel fogadom véleményeidet, ötleteidet és tapasztalataidat. Osszuk meg egymással gondolatainkat, hisz együtt mindig könnyebb! Küldd el ötleteidet

ide.

2013. október 20., vasárnap

Hangolódjunk a hétfőre! :)

Szeptember végén elindítottam a Facebookon egy pozitív szemléletű "sorozatot": Állítsuk feje tetejére a világot! Kezdjük el szeretni a hétfőt címmel.

Szeretném, ha vasárnaponként közösen próbálnánk meg ráhangolódni a hétfőre. Ehhez azonban a Ti segítségetekre is szükség van! Várom az ötleteket és javaslatokat, hogy miként lehetne izgatottan várni az új hét kezdetét. Osszátok meg gondolataitokat itt a blogon, vagy a Tanuljunk Nógrádban Facebook oldalán.

Ma ismét vasárnap van! Így a pihenés mellett, van még egy feladatunk! Hangolódjunk a hétfőre! Egy kedves barátnőmet szeretném idézni, akinek először meséltem a tervemről, hogy szeretném, ha az emberek elkezdenék megszeretni a hétfőt:

"Ha én megszeretem a hétfőt, akkor tudsz valamit!"

Úgy gondolom, nem Ő az egyetlen, aki így gondolkozik ezzel kapcsolatban. Van azonban egy jó hírem! Nem, nem én kellek hozzá, hogy megszeresd a hétfőt, hanem Te! Nem én változtatom meg a gondolataimat, hanem Te! Én csak próbálom más szemszögből megközelíteni.

Holnap hétfő! Ha szoktál szendvicset vinni a munkahelyedre, vagy a suliba, akkor hétfőre mindig vigyél valami nagyon különlegeset!
Ha büfében eszel, minden hétfőn válassz egy picit extrábbat! Jár ennyi kényeztetés a hét első napján! Ráadásként válassz egy csokit vagy egy ízletes süteményt, hogy fokozd az élményt!


Egy dolgot viszont mindig tarts szem előtt: csak hétfőn jár ez a rendkívüli kényeztetés!!

Na, ugye már alig várod, hogy elfogyaszd a hét első napján megérdemelt reggelidet?!

2013. október 17., csütörtök

Tanuljunk meg adni!

Te milyen gyakran végzel nagytakarítást? Egy évben legalább kétszer, ugye? Tavasszal és ősszel. Ilyenkor olyan helyeket is átsúrolsz, leporolsz, kifényesítesz, amiket év közben csak nagyjából sikerül. Előkerülnek a ruhák a szekrényből. Átcseréled a téli-nyári kollekciót, kimosod az idényhez illő ágynemű-garnitúrát. Az ablakok, függönyök újra illatoznak, fényesek, tiszták. A lakás teljesen felfrissül, szinte fellélegzik.

Szoktál ilyenkor válogatni, szelektálni a ruhák, játékok, újságok között? Én minden évben - ha máskor nem sikerül -, nagytakarítás idején átválogatom a dolgaimat. Ilyenkor általában úgy néz ki a lakás, mint ahová bomba robbant, de mikor elkészülök, az mindenért kárpótol. Szétválogatom a még használatban lévő ruhákat, és a már megunt, kinőtt régi cuccokat. A fölöslegessé vált darabokat bedobozolom, és alkalom adtán eljuttatom a rászorulóknak.

A konyhában is néha összefuthatunk 3 műanyag mérőedénnyel, esetleg 3 dugóhúzóval, 4 szedőkanállal, 12 feles pohárral, 3 konzervnyitóval, vagy hasonló apróságokkal. Én ezeket is szívesen odaadom olyanoknak, akiknek pont ez hiányzik. Induló háztartásokhoz például minden egyes darab sokat jelent. Ne gyűjtögessük, gondolván, hogy "majd jó lesz valamire egyszer", inkább adjuk oda másnak. Cserébe mi is kapunk valamit, amire nekünk van épp szükségünk.

Nem is olyan régen vettünk egy új szekrénysort, amibe a tényleges bepakolás 3 napot vett igénybe. Nemcsak a ruhákat, a többi tárgyat is átválogattam. A régi magazinokat, receptes újságokat, heti újságokat mind-mind átnézegettem. Ami már ramaty állapotban volt, félretettem, hogy ha szükséges, mehet is gyorsan a kandallóba. A többit összekészítettem a gyerekeknek újsággyűjtésre.

Pakolás közben mindig elgondolkozom, hogy miért halmozunk fel ennyi fölöslges dolgot? Neked van újság vagy magazin előfizetésed? Mindig, minden egyes számot el tudsz olvasni? Vagy előfordul olyan, amit olvasatlanul behajítasz a többi közül, hogy "majd, ha ráérek, elolvasom". Jó hírem van! Nem fogod! Igazából, ezeket az előfizetéseket nyugodtan le is mondhatod. Nem fogod őket elolvasni. Sőt, megszabadítod magad a lelkiismeret-furdalástól, hogy csak kiadod rá a pénzt, fölöslegesen. Inkább vegyél 1-1 aktuális, friss számot, ha éppen van egy kis szabadidőd.

A pakolást a gyerekszobában is hasonlóan szoktam folytatni. Szerencsére, elég sok kisbaba van a környezetünkben, így a kinőtt ruhácskáknak, megunt játékoknak mindig örül valaki. A végén mindannyian jól járunk! Akik kapják, és mi, akik adjuk. Nagyon jó érzés adni! Az sem utolsó szempont, hogy a lakásban újra lesz hely, nem kell kerülgetni a használaton kívüli dolgokat.

Bár, a kislányom még nagyon kicsi, de szeretném megtanítani majd neki, hogy adni jó! Ha új ruhákat, játékokat, vagy könyveket szeretne, cserébe fel kell ajánlani egy régit, amit már nem használ, nem sajnál. Ha már felfogja, értékeli, igyekszem megteremteni a lehetőséget arra, hogy ő adhassa át, és megtapasztalja, hogy milyen érzés adni. Látni azt, ahogy a másiknak felcsillan a szeme a boldogságtól. Remélem, sikerül megtanítani neki, hogy nemcsak kapni, adni is ugyanolyan jó. (Ha nem jobb érzés.)

Ti szoktatok adni, adakozni? Milyen gyakran? Az embernek általában Karácsony környékén jutnak eszébe ilyen gondolatok. Pedig szerintem, nem szükséges megvárni a szeretet ünnepét. Bármikor ajándékozhatunk. Ha eddig még nem tettétek, csak gondolkoztatok rajta, tegyétek meg. Legalább egy évben kétszer, a nagytakarítások idején. Hogy a feleslegessé vált dolgoktól megtisztuljon a lakás, és boldog mosoly üljön mások arcára.


2013. október 16., szerda

Egy írásom a Nyuszibogyó oldalán

2 napja megjelent egy írásom a Nyuszibogyó Webáruház oldalán. A téma egy picit más, mint amit eddig tőlem megszokhattatok. De talán megismerhetitek egy másik oldalamat is. Fogadjátok olyan nagy szeretettel, ahogy én írtam. A téma a babavárással kapcsolatos. Egy képzelt "riport" egy születendő gyermekkel. Talán lesznek olyan emberek, akiknek reményt tud adni.
Ha van kedvetek elolvasni, itt megtaláljátok:

Az a pár év - ahogy Ő látja - Nyuszibogyó Webáruház

Köszönöm, ha elolvassátok!


2013. október 10., csütörtök

Lassíts! Láss! Változtass!

Tudatosan élni! – mondja Buddha
Mit is jelent ez pontosan? Ez mindenképpen életmódváltozást kíván. De hogyan fogjunk hozzá? A legelső és legfontosabb lépés: lassítsunk!
Ha lassítani kezdünk, és teljes figyelmünkkel a jelenre koncentrálunk, meglepetés érhet minket. Olyan felfedezést tehetünk, ami megváltoztathatja hozzáállásunkat. Olyan apró mozzanatokat veszünk észre, amik eddig láthatatlannak tűntek. A megoldásra váró feladatok, a problémák összezsugorodnak.

Ebben a rohanó világban a stressz az életünk része lett. Ha kicsit ellazulunk, relaxálunk, meditálunk, a problémák feldolgozása is könnyebben megy. Mert fel kell dolgoznunk őket. Nem bújhatunk ki alóla. Nem is akarunk kibújni, inkább szembenézünk vele. Fogadjuk el az élettől, amit adni kíván nekünk. Minden egyes problémát tekintsünk egy-egy megoldandó feladatnak. Ha egy kicsit lassítunk, észrevesszük gondolataink rezdüléseit, megtaláljuk a nekünk szánt utat.

Gondoljuk végig szokásainkat. Van olyan rossz, berögzült szokásod, amin szeretnél változtatni? Esetleg egy új, amit életed részévé szeretnél tenni?

2009-ben olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy részt vehettem egy Agykontroll tanfolyamon. Itt többek között a szokásokról is tanultunk. Azóta sokszor eszembe jutottak az ott tanult instrukciók, de még nem próbáltam ki ezt a technikát. Most úgy érzem eljött az idő. Megpróbálok magamba tekinteni, lassítani, átgondolni a mindennapjaimat és amiben szükséges, változtatni.

A szokásaimat a tudatalatti irányítja, a tudatos elmét viszont az akaraterő. A tudatalatti olyan, mint egy kisgyermek. Meg kell neki mutatni, hogy milyen örömök érik, ha változtat. Képzeljük el, vizualizáljuk, hogy mi történik, ha egy új szokást felveszünk pl. egészségesebben étkezünk, tanulni kezdünk, leszokunk a dohányzásról stb. Ha a pozitív dolgokra, örömökre fókuszálunk, könnyedén, erőfeszítések nélkül elsajátíthatjuk az új szokást.

Mit is kell tennünk akkor pontosan? Első lépésként írjunk egy listát, hogy miért is érdemes ezt az új szokást magunkévá tennünk? Milyen örömünk származik belőle? Mennyivel lesz könnyebb az életünk általa?

A tanfolyamon elsajátítottunk egy ún. Elme-tükre technikát is. A technika lényege, hogy alfa állapotban elképzeljük a jelenlegi helyzetet, a szokást, amin változtatni szeretnénk és gondolatban beillesztjük egy fekete keretes tükörbe. Pár percig elemezzük ezt a képet, majd kicsit toljuk távolabb ezt a tükröt és képzeljük el az elérni kívánt állapotot egy új, fehér keretes tükörben. Azt a végső állapotot képzeljük el az új tükörben, amikor már sikerült elérni a kívánt célunkat.

Ezek után 30 napon keresztül minden nap fordítsunk arra időt, hogy szívből átéljük, beleéljük magunkat az új helyzetbe, lássuk magunk előtt a végeredményt. Tűzzük ki a határidőt, amikor boldogságban fürödve tapasztaljuk meg az új szokás pozitív hatását. Ha a képzeletbeli elhatározás mellett minden nap teszünk is azért, hogy a céljainkat biztosan elérjük, az még hatásosabb lehet. Ha például szeretnél többet mozogni: tégy meg minden nap egy újabb lépést, hogy megszeresd a mozgást.

Most kaptok tőlem egy házi feladatot! :) Gondoljátok végig szokásaitokat és válasszatok ki egyet, amin változtatni szeretnétek. (Én is ezt fogom tenni!) Küldjétek el a kiválasztott szokást

ide, és csináljuk végig együtt a 30 napos programot. Sok sikert!

2013. október 3., csütörtök

Egyszer volt, hol nem volt...

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy iskola. Ez az iskola nagyon különleges volt. Hogy miért? Gyere, kukkants be a falai közé és nézz körül te magad.

Minden korosztályú ember megtalálható ebben az intézményben, a csecsemőtől, az aggastyánig. Van, aki azért jár ide, mert a szülei küldték ide, mások maguktól jöttek, de elkerülni nem lehet. Ide mindenkinek járnia kell.
Minden nap, minden percben tanít valamit a nebulóknak. De nem úgy, ahogy a hagyományos iskolák, de nem ám. Itt nincsenek osztályzatok, piros és fekete pontok, beírások. Pedig néha nagyon jó lenne, ha lennének. Itt mindent a tanulók saját bőrükön tapasztalnak meg és sajátítanak el. Ha nem sikerül, lehet újra próbálkozni, de a kudarc élményét, neked kell feldolgoznod. Nincs senki, aki megmondja, hogyan védd ki, és hogyan tedd túl magad rajta.

A számtan és a helyesírás szabályait megtanítják neked, rajtad múlik, mennyire hasznosítod tanáraid segítőkész tanítását. Van azonban pár feladat, amire nem tanítanak meg. Nem készítenek fel arra, hogy
• Hogyan szerezz barátokat?
• Hogyan védekezz, ha hazudnak neked?
• Hogyan viseld a kudarcot?
• Hogyan állj fel, ha elestél?
• Hogyan vágj vissza, ha megbántanak?
• Hogyan lépj túl, ha csalódás ér?

Sorolhatnám még a feladatokat, amiket meg kell oldanod anélkül, hogy bárki is segítene. A szüleid, akik a világon mindentől megóvnának, nem lehetnek veled mindig, minden pillanatban. A tanáraid, akik próbálnak mindent megtanítani neked, nem készítenek fel az érzelmi hullámzásokra, a lelki megpróbáltatásokra. Hiába minden útmutatás, a szíved és lelked legféltettebb titkait neked kell megvédened.

Jöhetnek emberek az életedbe, akikben megbízol, akikre számíthatsz, de jól vigyázz, hogy ne sérülj. Ne légy túl nyílt, de ne is zárkózz be. Add át magad a barátságnak és a szerelemnek, de ne engedd, hogy kiszolgáltatottá válj! Légy kitartó a terveid megvalósításában, de ne légy rámenős, és törtető. Hogy miképp találd meg az arany középutat, senki nem mondhatja meg neked. Te válsz azzá az emberré, amivé válni szeretnél. Hallgass a szívedre, értelmezd a jelzéseit.

Ha hibázol, viseld tetteid következményét. Ha megbántasz valakit, tudj bocsánatot kérni. Döntsd el, hogy vajon mindenkinek meg kell-e felelned? Mi a fontosabb, a másik érdeke, vagy a sajátod? Mikor mondj nemet? Hogyan fejezd ki magad, ha valamit nem szeretnél, de ezzel fájdalmat okozol a másiknak? Vajon, ki mondja meg neked, hogy mit, mikor és hogyan csinálj? Adhatnak tanácsot, mondhatnak bármit, neked kell eldöntened, hogy biztos, az a jó, amit hallasz? Hogyan döntsd el, mikor mit teszel helyesen? Van valami útmutató, amit használhatsz? Amit átadhatsz a gyermekeidnek, az unokáidnak? Valami, amire azt mondod, ez az! Ebben minden benne van, amit ebben az iskolában meg kell tanulnod! Megmondom neked, nincs ilyen.

Ez az iskola más, mint a többi. Ez az Élet Iskolája! Itt minden pillanatban történik veled valami, minden mindennel összefüggésben van, és ezt neked kell kibogoznod! Minden feladatot neked kell megoldanod, és megélned! Talán elbuksz párszor, és úgy érzed majd, nem bírod tovább. Hidd el, ezen mindenki átesik. Csak lépj tovább bátran!

Jó tanulást és sok sikert az élet iskolájához!

2013. szeptember 26., csütörtök

Egy tanács, amitől megváltozhat az életed!


Nem tudod, mit szeretnél? Nem tudod, miben vagy jó? De ügyes vagy a rajzolásban? Jó a nyelvérzéked? Naponta átrendezed a lakásodat, mert a lakberendezés minden ötletét ki szeretnéd próbálni? Esetleg, tortacsodákat készítesz minden ismerősöd, barátod, családtagod születésnapjára? Te szervezed meg az összes bulit a haverokkal? Tehát, tudod, mit szeretnél! Tudod, hogy miben vagy jó! Mindenki jó valamiben! Találd meg Te is azt, amiben a legjobb lehetsz!
Nem tudod, hogyan kellene elindulnod?
Csak döntsd el, és vágj bele!
Ne halogass! Ne hallgass a belső hangra, amely azt mondja: várj még! Előbb dolgozz előre, tapasztalj, gyűjts információt. Ha hallgatsz rá, tudod, mi fog történni?
Majd lassan belevágok, csak még...
• szükségem van ismeretekre, adatokra, háttérmunkára, időre...
• kicsi a gyerek, most megy oviba a gyerek, iskolába megy a gyerek...
• még nem vagyok felkészülve...
• tudom, mit akarok! Majd elkezdem, csak még várok... Mire?
Vágj bele, és meglátod, menet közben szépen alakul minden. Jönnek az információk, háttéradatok, ötletek. Minden. Kész vagy elindulni. Kezdd el!

Hogyan kezdd el?

1. Írd le, hogy mit szeretnél! Erősítsd meg írásban a gondolataidat!
Pl. a legjobb cukrász/asztalos/villanyszerelő/mixer leszek a városban/megyében vagy ha elég önbizalmad van, akár az országban. :)

2. Lásd a végcélt magad előtt! Vizualizáld, hogy mit szeretnél elérni! Lásd magad híresnek ebben a választott témában. Érezd, hogy kiteljesedtél és boldog vagy, mert azzal foglalkozol, amit szeretsz, és ezt nem érzed tehernek.

3. Készíts egy tervet. Egy hosszú távú tervet, amit apró résztervekre bontasz. Így nem tűnik olyan lehetetlennek a cél! Mindegyikhez írj határidőt! Ez motivál arra, hogy foglalkozz vele, ne csússz el.

4. Beszélj róla! Mesélj róla a barátaidnak, a családodnak. DE… ne várd el, hogy rögtön támogassanak! Nem fognak. Sőt!!! Eleinte csak kételkedő kérdésekkel bombáznak majd, és úgy tesznek, mintha nem is érdekelné őket. Ez azonban ne tántorítson el a célodtól! Tudom, hogy nehéz lesz figyelmen kívül hagynod, de tedd meg! Írtam már erről egy bejegyzést korábban, Hogyan tovább? címmel, amit itt olvashatsz el: http://tanuljunknogradban.blogspot.hu/2013/08/hogyan-tovabb.html
Saját tapasztalat, de át kell esned rajta.

5. Közhírré tétetik! Legyen látszatja! Kezdj el írni egy ingyenes blogot! Vagy írd ki a közösségi oldaladra. Vagy meséld el az ismerősöknek, akikkel találkozol az utcán. Tudjanak róla az emberek. Ha ezt a lépést megteszed, onnantól nincs visszaút. Büszkén vállald, hogy ez érdekel!

6. Aztán egyszerűen csak bontakoztasd ki a tudásodat! Olvass utána, dolgozz, gyakorolj, keresd a hasonló érdeklődésű emberek támogatását és haladj szépen előre! Meglátod, minden eléd tárul hirtelen. Ingyenes anyagok, tanfolyamok az érintett témában, új ismeretségek, új ötletek. Minden pillanatban érkezik hozzád egy impulzus, ami továbblendít.

7. Egy utolsó lépés, ami talán a legfontosabb! Soha ne engedd, hogy bárki kedvedet szegje! Ha hiszel benne, és tényleg akarod, el fogod érni a céljaidat! Persze, csak akkor, ha reális célokat tűzöl ki magad elé! Menet közben a terved módosulni, változni fog, de ez nem baj. Ettől lesz még kerekebb. Lehet, hogy teljesen más útra lépsz majd, de ez sosem derülne ki, ha nem vágnál bele.

Ezeket a lépéseket azért írtam le, hogy merj elindulni! Saját tapasztalatból tudom, hogy kell egy kis lendület az elején. Én januárban álmodtam meg, hogy mivel is szeretnék foglalkozni. Egész életemben elkísért ez a téma, de most értem meg rá, hogy „észrevegyem”. Fél évig csak gondolkoztam rajta. Előjött a kis hang: "Ez az! Ez lesz az! Ezt fogom csinálni majd, csak még…” és eltelt fél év.
Aztán egy este leültem a gép elé és elindítottam egy saját blogot. Onnantól kezdve nem volt lehetőség arra, hogy hátrálni kezdjek. Ezzel akarsz foglalkozni? Kérdezték. Igen!!!

Az első két hónap nagyon nehéz volt. Kételkedtem magamban folyamatosan. Rágörcsöltem mindenre. Mindent tökéletesre akartam. Persze, tökéletes nincs. De lehet egyre jobb és jobb. Szerencsére, olyan emberekkel hozott össze a sors, akik hasonló helyzetben vannak, és támogatnak. Sokszor elég egy kedves szó, hogy tovább lendülj. Már az is óriási öröm volt számomra, amikor egy bejegyzésemet 1 nap alatt 70 ember elolvasta. Bátorító, biztató szavakat írtak hozzá, és folytatásra buzdítottak. Már ezért megéri.

Nagyon az elején járok még én is, de talán ezért könnyebb megfogadnod a tanácsomat. Mert még nem "szálltam el", nem rendelkezem több milliós céggel, és még nem én vagyok a legjobb a megyében. De lehetek… és Te is lehetsz!

Ha eldöntötted, nincs más dolgod, egyszerűen csak vágj bele!!! Én itt leszek, ha bármikor egy kis bátorításra, támogatásra van szükséged!


2013. szeptember 19., csütörtök

A Megbocsátás városa

Létezik egy város Megbocsátás a neve. Egy aprócska városka egy folyó parton, takaros kis házakkal, kedves boltokkal, kávézóval, étteremmel és egy motellal. Nagyon kevés állandó lakója van, viszont annál több látogató, akik pár napot töltenek el a városban. Aki egyszer eljut ide, később gyakran visszatér. Kíváncsi vagy erre a városra? Van kedved csatlakozni hozzám? Gyere, megmutatom, merre találod!

A folytatásért katt ide.

2013. szeptember 16., hétfő

Üdítő tanulási ötletek

Kedves Tanulók, kedves Érdeklődők!

Örömmel jelentem be, hogy elindul első rovatom: Üdítő tanulási ötletek címen!
Minden kedden könnyed, frissítő praktikákkal jelentkezem, amelyek természetesen, a tanulásról szólnak majd. Csatlakozz hozzám a Facebook-on, a Tanuljunk Nógrádban oldalon, és keddenként olvashatod a friss tippeket!

Várlak Titeket!

2013. szeptember 12., csütörtök

Arcok Nógrádból 1. rész - Gáspár Laci

Hesna Al Ghaoui, Gáspár Laci, Pindroch Csaba, Gyuriska János, Görög Zita, Oláh Gergő és még sorolhatnám a neveket. Hogy kik ők és mi a közös bennük? Ugye, te is pontosan tudod?! Híresek és egytől-egyig Nógrád megyéből indultak. Itt jártak oviba, itt játszottak a barátokkal a játszótéren, itt élték meg az első sikerüket, az első csalódásukat. Itt ezen a gyönyörű vidéken. Ők is itt tanultak velünk, itt álmodoztak közöttünk. Miért alakult nekik másképp az életük, mint nekünk?

Ha van kedvetek, csatlakozzatok hozzám és kukkantsunk be egy picit a kulisszák mögé. Nézzük meg, hogyan jutott el Gáspár Laci oda, hogy most végre gyermekkori álmait élheti.

Laci Balassagyarmaton született, és tanult. Szegény családban nőtt fel.

A folytatásért katt ide.

2013. szeptember 5., csütörtök

Téged ki inspirál?

Minden ember életében vannak olyan meghatározó személyek, akik inspirálják, motiválják, és közvetlenül vagy közvetetten arra biztatják, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából. Inspirálhat egy családtagod, az anyukád, a legjobb barátod, egy ismerős a médiából, bárki. Ihletet adhat egy könyv, egy vers, egy újságcikk vagy egy film főszereplője is.

Pár hete sikerült végignéznem egy filmet. (Ez azért olyan rendkívüli dolog, mert a kislányom születése óta ilyenre még nem nagyon volt példa.:) Ez a film teljesen magával ragadott, óriási hatással volt rám. Valami megváltozott bennem legbelül. Azóta úgy érzem, nincs olyan, hogy lehetetlen. Ha igazán akarunk valamit, el tudjuk érni.

A film címe: A boldogság nyomában.

A film főszereplője Will Smith, akit sokoldalúságáról ismerünk, de ebben a filmben nem a humorával, nem az akcióhős vagy a hős szerelmes szerepével alakít nagyszerűt. Egy milliókat érő brókercég tulajdonosának, Chris Gardnernek az életútját mutatja be. Egy egyszerű hétköznapi fickó életét a nincstelenségtől a gazdagságig. A film különlegessége, hogy igaz történet alapján készült. (Chris Gardnert egy pillanatra láthatjuk is a film végén, ahogy elsétál Will Smith mögött.)

Chris mindent megpróbál megteremteni, hogy feleségével és kisfiával biztonságban éljenek. Folyamatos küzdelem az élete. Ahogy a biztonságot, és gazdagságot keresi, élete kezd darabokra hullani. Felesége feladja a férjébe vetett hitét, és támogatás helyett, elhagyja. Egyedül marad az ötéves kisfiával. Feladja állását, és jelentkezik egy brókercég tanfolyamára. A legjobb akar lenni, és minden tőle telhetőt megtesz a tanfolyamon, hogy ő legyen az az egyetlen egy, aki állást kap a cégnél. Miközben a tanfolyamon erőn felül teljesít, tanul, a főbérlő kilakoltatja őket, és hajléktalan szállásokon, vonatokon vagy a metró mosdójában töltik az éjszakákat. Hihetetlen akaraterővel küzd és megszerzi az állást. A ranglétra legalján kezdi, de olyan sikereket ér el, hogy saját brókercéget nyit.

A film magyar vonatkozása, hogy azzal győzi meg a főnököt, hogy neki ott a helye a tanfolyamon, hogy pár perc alatt kirakja a Rubik-kockát, a későbbi főnöke szeme láttára.

A film talán leghíresebb részlete, amelyben apa tanítja fiát a kitartásra:

“Sose higgy annak, aki azt mondja: nem vagy rá képes! Ha van egy álmod, ne mondj le róla! Ha valaki nem tud valamit, azt szeretné, ha te se tudnád!”

Hogy mi is a film mondanivalója? Hogy sohasem szabad feladni az álmaidat! Lesznek kudarcok, biztosan akadnak majd buktatók bőven. Lesz, hogy úgy érzed, elbánt veled a sors és ezt már nem bírod tovább. De minden egyes krízis, egy jelzés a változásra. Egy lehetőség az újrakezdésre. Mindegy, mit mondanak mások, az a lényeg, hogy te ne add fel a hitedet. Lásd meg a lehetőséget!

Kövess olyan embereket, akiknek sikerült! Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak! Tanulj, fejlődj, változz! Ne add fel, és ne hátrálj! Ne topogj egy helyben! Lépj ki a biztonsági zónádból! Találd meg, hogy mi érdekel, miben vagy igazán jó és tanulj, képezd magad! Mi bajod eshet? Talán rád talál a boldogság, mert megtalálod önmagad!

Lesz olyan pillanat, amikor úgy érzed majd, hogy teljesen magadra maradtál. Ez lesz a legnehezebb harc, amit meg kell vívnod! Ilyenkor jusson eszedbe ez a film és az üzenete! Sok sikert és kitartást kívánok álmaid megvalósításához!

2013. augusztus 29., csütörtök

Egy kicsit másképp...

Bevallom, a mai bejegyzésem egy kicsit más lesz, mint az eddigiek. Vagy mégsem?! Egy hete már kigondoltam, hogy miről is fogok írni. Fejben már össze is raktam, de a héten láttam egy olyan csodálatos videót, ami teljesen magával ragadott. Így az eredetileg tervezett bejegyzésemre még egy kicsit várni kell. :)

Mint azt korábbi írásaimban már olvashattátok, a szülővárosom Salgótarján. Évekig távol voltam, de bárhol éltem, mindig visszahúzott a szívem. Kövezzetek meg érte, nem bánom. Én akkor sem tagadom, hogy hiányzott ennek a vidéknek a szépsége.

A folytatásért katt ide.

2013. augusztus 22., csütörtök

Te melyiket választanád?

Te milyen iskolában tanulnál szívesen? Egy nyüzsgő város szívében, ahol szinte minden egy karnyújtásnyira van tőled? Pár perc alatt elérsz az üzletekbe, a könyvtárba, moziba vagy színházba. Megnézheted a leghíresebb focicsapatok meccseit, vagy ellátogathatsz a kedvenc együttesed koncertjére. Vagy szívesebben töltöd az idődet egy romantikus, hagyományőrző kisvárosban, ahol esténként a tóparton andalogva szellőztetheted ki a fejedet? Ahol a kisboltokban családi receptek alapján készített lekvárt vagy sajtot vásárolhatsz. Esetleg arra vágysz, hogy egy iskola-komplexumban tanulhass az erdő közepén, távol a külvilág zajától? Ahol a kötelező órák után a természet lágy ölén magadba mélyedhetsz, és inspirációt gyűjthetsz.

Szerencsésnek tartom magam, mert a korábbi munkahelyemen lehetőséget kaptam arra, hogy meglátogassam az egyik leghíresebb nyelviskola intézményeit. A Linguarama nyelviskola vendégeként bepillantást nyerhettem a kulisszák mögé. Egy pár napig én is csatlakozhattam az ottani nyelvtanulókhoz. Elképesztő benyomást tett rám az az elszántság és profizmus, amely az iskolát jellemezte. Ezeket a tapasztalatokat szeretném röviden összefoglalni Nektek.
A tanítás 3 különböző helyszínen zajlik. Mindhárom területen lehetőség van egyéni és csoportos, illetve általános és specifikus nyelvtanulásra.

1. London szívében
A nyelviskola London központjában található. 20 igényesen felszerelt teremmel, a legmodernebb technológiával várja a tanulni vágyókat. Az a hallgató, aki a londoni helyszínt választja, az órák után is rengeteg lehetőséget talál arra, hogy tudását fejlessze. Egyéni szabadidős tevékenységeken túl, az iskola is szervez közös esti programokat, színházlátogatásokat, hajókirándulásokat, vagy csak egy esti sörözést valamelyik angol pub-ban. Ahogy mi is csatlakoztunk a csoporthoz, a legelső, ami szembetűnt az volt, hogy nem csak fiatalok, de idős házaspárok, társaságok is vidáman fecsegtek, lazítottak. Nagyon jó volt ezt látni! Nem számított a kor, nem érezték magukat kirekesztettnek!

2. Stratford-Upon-Avon
Ez a város több, mint Shakespeare szülővárosa. A maga kedves, romantikus stílusával magával ragadja az idelátogatókat. Sosem felejtem el azt a hangulatot, ami átjárt, ahogy végigsétáltunk a fák között, az Avon folyó partján található kisvárosban. E hely hűen őrzi hagyományait. A mai napig abban a stílusban áll, ahogyan maga Shakespeare is láthatta. A 16 teremmel rendelkező nyelvi központ pár percre található Shakespeare szülőházától. Nincs távol a városközponttól sem, így könnyedén be lehet sétálni egy ebédre, vagy esténként egy vacsorára. A város 3 színháza számos esti programot kínál, ami szintén segíti a tanulók hatékony nyelvi fejlődését. A helyiek is barátságosan, szeretettel mesélnek szülővárosukról.

3.Cheney Court
A Bath közelében található nyelvi központ volt a kirándulásom legszebb állomása. Ez a tradícionális stílusban épült vidéki rezidencia egyedülálló lehetőséget biztosít az idelátogatóknak. Egy tipikus angol környezet, ahol a tradíció és a modern technológia egyesül. A tanulók elszállásolására kis apartmanokat hoztak létre az iskola mellett. A koncentrálás a tanulásra itt maximális. Számos kikapcsolódási lehetőség mellett az egyéni fejlődéshez is támogatást biztosítanak. Itt különböző országok, különböző kultúrák, és különböző szektorok találkoznak, ami mindenki számára kivételes fejlődést biztosít. Az iskola itt is nagy hangsúlyt fektet az órákon túli közös programokra.
Emlékszem, az első napon már a reggelinél beszélgetésbe kezdtünk valakivel, amit az esti táncos rendezvényen folytattunk. Csak utólag jöttem rá, hogy milyen magabiztosan szólaltam meg idegen emberek előtt. Pár nap alatt rengeteget fejlődtem. Ami a legfontosabb volt: bátrabb lettem! Nem voltam benne biztos, hogy amit mondok, az helyes, de belekezdtem és a másik megértette! Óriási élmény volt!

Ha a fent említett három helyszín közül választhatnál, te melyiket választanád? Miért? Mi a legfontosabb számodra az iskola választásánál?

Ha véleményed, hozzászólásod van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg nekünk megjegyzésként, vagy küldd el a tanuljunknogradban@gmail.com címre.


2013. augusztus 15., csütörtök

Testbeszéd

Te hogyan alkotsz véleményt, ha új emberrel találkozol? Mit nézel meg először? Az illető szemét? A kezét? Fontos számodra az első benyomás? Változik a róla alkotott véleményed, ha megszólal?
Találkozáskor az első pár másodperc alatt véleményt formálunk a másik emberről. Csak rápillantunk, és ítéletet hozunk mielőtt még a másik megszólalna. Az öltözködése, megjelenése és a testbeszéde alapján. A kapcsolatok kialakításában nagy jelentősége van az első benyomásnak és a testbeszédnek. Nem csak az üzleti életben, de magánéletünk során is. Nem árt, ha értelmezni tudjuk a partnerünk jelzéseit.

A párbeszédek során a verbális (szóbeli) kommunikációt, non-verbális jelzések követik. Kevesen tulajdonítanak ennek nagy jelentéséget, pedig a verbális és nonverbális információcsere aránya egy átlagos beszélgetés során körülbelül 7% (verbális) és 93% (nonverbális). A szóbeli közlés tudatos tevékenység, míg a non-verbális inkább ösztönös, automatikus, csak részben szabályozható tudatosan. Sokszor, csupán figyelmességből, mást mondunk, mint, amit a testünk jelez. Ha jobban odafigyelünk, észrevesszük a különbséget. Jó dolog ez a tudás? Azt mindenki döntse el saját maga.

12 éves voltam, amikor magyar órán a tanárnő egy könyv bemutatásával kezdte az órát. Kérte, hogy játsszunk el különböző szituációkat, és ő a párbeszédek után, számos hasznos információt osztott meg velünk a résztvevőkről. Utólag kiderült, hogy szinte mind igaz volt. Teljesen ledöbbentem. Hogy lehet ez? Honnan tudta? Előre megbeszélte a többiekkel? Mindezt egy könyvből sajátította el? Azt éreztem, hogy nekem ez a könyv kell! Gyorsan feljegyeztem a címét: Allan Pease - Testbeszéd, és még aznap beszereztem. 2 nap alatt kiolvastam, majd a szerzett információt a barátaimon, osztálytársaimon próbálgattam. Később több cikket, ismertetőt, könyvet olvastam erről a témáról, és két nagyobb lélegzetvételű házi dolgozatom alapja is ez volt.

Azóta eltelt több, mint 20 év, és felmerült bennem a kérdés: "Hasznos volt számomra ez a tudás?" De gyorsan rájöttem a válaszra: egész életemben elkísért ez a tudás és mindenhol hasznomra vált. Gondolok itt a vizsgabiztosra, akinél megfigyeltem, hogy figyelmet tettet, de közben unatkozik. A főnökömre, aki gyakran átkulcsolta a lábát, jelezvén, hogy egyáltalán nem nyitott a beszélgetésünkre... A barátnőmre, aki azóta már nem is a barátnőm, mert a gesztusai elárulták, hogy hazudik. Néha bántott, hogy megláttam olyan dolgokat is, amiket nem szerettem volna, de megérte. Hisz kinek kell olyan barátnő, aki a szemedben kedves, de amint megfordulsz, hátba támad? Ugye senkinek? A szabadság iránti kérésemet is jobb, ha nem akkor ecsetelem a főnökömnek, amikor épp idegesnek látom, nem igaz? Vizsgán, felvételin sem árt másképp megközelíteni a témát, ha a vizsgáztató rosszalló tekintetét véljük felfedezni.
Bemutatok pár szituációt, amit ha megfelelően értelmezel, sok csalódást kerülhetsz el.

Nem győzöm hangsúlyozni az első benyomás fontosságát. A megjelenésen túl, nagy jelentőséggel bír a kézfogás is. Bármilyen idegesek vagyunk, bármennyire is izgulunk, próbáljunk határozottan kezet nyújtani. Ez a másikban bizalmat kelt, érzi, hogy magabiztos emberrel találkozott. Persze, ne roppantsuk szét az ujjait a szorításunkkal. :)
Különböző kultúrának, különböző jellegzetességei vannak. Megfigyelhetjük ezt például az intim zónák határainál. Ha túl közel mész valakihez, belépsz az intim szférájába és az illető automatikusan hátrálni kezd. Ez a mozdulat ösztönös, nem ellened szól, de ha nem észleled időben, és nem tartod tiszteletben, a másik kényelmetlenül fogja érezni magát a társaságodban.

Ha két emberrel beszélgetsz, a lábak állásából megfigyelheted, hogy kirekesztenek vagy aktív szereplőként kezelnek a társalgás során. Ha a másik két ember lába egymás felé mutat, mégha testükkel feléd is vannak fordulva, jobb, ha új témát keresel, hogy be tudj kapcsolódni a társalgásba. Érdekes ezt megfigyelni, ha 2 nő és 1 férfi beszélget. A lábak állása megmutatja, hogy a férfi melyik nőhöz vonzódik.

Az orrérintésnek is jelentősége van. Hasonló a szájőrzéshez, amikor a beszélő hazudik, és a kezével eltakarja a száját. Vagy ha hallgat, jelezheti azt is, hogy véleménye szerint a másik hazudik. Az orrérintés ennek egy kifinomultabb változata, de a jelzés értéke ugyanaz.

Ha a beszélgető partnerünk a kezét úgy kezdi el használni, mintha az fejtámasz lenne, nem árt, ha felpörgetjük vagy lezárjuk az aktuális témát. A fejtámasz az unalom egyértelmű jele. Azt próbálja megakadályozni, hogy a hallgató el ne aludjon. Ébresszük fel őt egy gyors témaváltással. :)

Számos hasonló jelzés van, amit tudatalatt küldünk, de ha odafigyelünk, ezek a mozdulatok tudatossá is válhatnak. A későbbiekben ezt a témát még elemezni fogjuk.

2013. augusztus 8., csütörtök

Hogyan tovább?

Biztosan előfordult már Veled is, hogy hosszú ideig motoszkált benned egy gondolat. Folyamatosan járt az agyad. Tudtad, hogy valami mást szeretnél, többet, értékesebbet, hasznosabbat. Minden pillanatban kerested a lehetőségeket, figyelted az égi jeleket, nyitott voltál mindenre, ami változást hozhat. Megválaszolatlan kérdések merültek fel benned.
- Miben vagyok jó?
- Miben vagyok jobb, mint mások?
- Miben lehetek a legjobb?
- Mit kellene tanulnom, fejlesztenem?
- Hogyan kezdjek hozzá?

Aztán számos álmatlan éjszaka után megtaláltad azt, ami igazán közel áll hozzád. Amire, ha csak rágondolsz, gyorsabban ver a szíved. Aztán jöttek sorban a jobbnál-jobb ötletek. Körvonalazódott benned az összkép. Szinte szárnyra kaptál, és ezernyi apró lehetőség villant fel előtted. Terveket szőttél, programokat állítottál össze. Kezedben a kis noteszeddel járkáltál mindig, mindenhová. Aztán eljutottál az első lépéshez.

Hogyan valósítsd meg az ötletedet? Szépen lassan, lépésenként elkezdted kidolgozni a témát. Időt és energiát nem sajnálva, csak a végső célt látva magad előtt. Amikor már "kézzel fogható" része is volt az ötletednek, szeretted volna azt megosztani másokkal is.
Mégis, kinek mutasd meg az elképzelésedet? Ki az, akiben megbízol? Akinek el szeretnéd mondani a jelenlegi legfontosabb dolgot az életedben? Az álmaidat, a vágyaidat? Elsőként természetesen, a hozzád legközelebb álló embereknek szerettél volna mesélni az új terveidről. Hiszen, ők biztosan támogatnak.

Aztán jött a hideg zuhany... Azok, akikre számítottál, nem mutattak érdeklődést az álmaid megvalósítása iránt. Vagy, ha meg is hallgattak, nem láttad az arcukon azt a lelkesedést, amit te vártál. Csalódtál.
- Ha azok az emberek, akik szeretnek, nem értékelik, amit teszek, akkor, mit várhatok másoktól?
- Van egyáltalán értelme folytatni?
- Kinek fog tetszeni, ha a szeretteimnek sem tetszik?
Ilyenkor nagyon sokan feladják, és később bánni fogják! Te ne tedd! Ne add fel! Legyél Te is egy, azok közül, akik továbblépnek, és sikeresen megvalósítják az álmaikat. Tudom, hogy nehéz lesz, de megéri.

6 fontos tanács, hogy miként lépj tovább:

1. Nem törődve a negatív visszajelzésekkel, menj tovább az úton, amit kinéztél magadnak. Programozd át az agyadat, hogy igenis, folytatni fogom. Nem szabad feladni. Lesznek még buktatók, lesznek újabb csalódások, de meg kell tanulni kezelni a nehézségeket. Szembe kell nézni a problémákkal.
2. Keresd azoknak az embereknek a társaságát, akik megértenek! Biztosan lesznek olyan emberek, akik támogatni fognak. Vadidegenek, akik nem véletlenül kerülnek majd az utadba! Segíteni, bátorítani fognak! Ez növelni fogja az önbizalmadat. Ez tesz majd erőssé! Képes leszel arra, hogy megvalósítsd az álmaidat! Ne add fel azért, mert mások nem tudnak rád hangolódni. Mert nem tudnak azonosulni Veled. Hidd el, nem ők tapossák ki az utadat! Azt neked kell megtenned!
3. Bízz önmagadban! Egy idő után, más is bízni fog benned! Sose add fel a hitedet! Tanuld meg értékelni a képességeidet, a tehetségedet és a kitartásodat! Nem fogsz mindent megkapni azonnal. Szépen lépésről-lépésre haladva érhetsz el a célodig. Néha-néha lesznek újra hullámvölgyek, de akkor is próbálj pozitív lenni. Ne engedd, hogy mások kedvedet szegjék!
4. Próbálkozz! Ha nem sikerül elsőre, próbálkozz újra! Aztán, okulva a hibáidból, próbáld meg másként! Folyamatos gyakorlással fejlesztheted képességeidet! Ahogy egy kisgyermek is teszi a járás tanulásánál. Elesik, de újra feláll, és újra próbálkozik.
5. Ne panaszkodj, ne siránkozz! Koncentrálj arra, amit el akarsz érni, ne arra, amitől félsz! Olyan gondolatok járjanak a fejedben, amelyek jobb kedvre derítenek. Tégy olyan dolgokat, amelyek feldobnak!
6. Fogadd el a változást! Minden ember szeretné, ha változna az élete. Jobbat, szebbet szeretne, mint, ami van. Önmagát azonban nehezen veszi rá a változásra! Próbáld feloldani a régi korlátaidat és ismerd fel nagyszerűségedet! Folyamatosan tanulj és fejleszd magad!
Ha bármikor hullámvölgybe kerülsz, gondolj ezekre a tanácsokra és bízz újra magadban!

2013. augusztus 2., péntek

Az első pillanattól kezdve...

Gyermekeinket születésük pillanatában - egyes kutatók szerint már a terhesség alatt, az anyaméhben is - elkezdjük tanítani. Az első öleléssel szeretetet, biztonságérzetet nyújtunk. Ettől a perctől kezdve folyamatosan arra tanítjuk, hogyan boldoguljon az életben. Minden tőlünk telhetőt meg akarunk neki adni, utat mutatni az általunk kitaposott ösvényen és még azon is túl.

A csecsemő ösztönösen reagál mindenre, és rendelkezik az alapvető kifejező eszközökkel. Kommunikál! Figyeljük csak meg, vagy emlékezzünk vissza! Ha valamelyik szükséglete nincs kielégítve, azon nyomban édesanyja tudtára adja. Hangos sírással jelzi, hogy éhes, álmos, fázik, tele a pelus, fáj a hasa stb. Az anya egyre inkább érti gyermeke jelzéseit, és valahogy zsigerből tudja, mi lehet a baj. A pici pedig vagy megelégedéssel reagál, hogy „Na, végre. Megértetted.” vagy folytatja a sírást és várja a következő mozzanatot.

Az első szavak megjelenésével a szóbeli kommunikáció alapjai jelentkeznek. Boldog, örömteli élmény az első „Pápá” vagy „Szia”. Ilyenkor még nem haragszik meg a babára a 80 éves nénike sem, ha sziá-val köszönti őt, hanem kedvesen, mosolyogva visszaköszön. Később értelmezzük és tanítjuk, hogy mikor kell a köszönés különböző formáit használni. Felnőttként már inkább meg sem szólalunk, ha valamiben nem vagyunk biztosak. Pedig miért ne tévedhetnénk néha?

A kicsik ösztönösen követik az illem alapjait. A napokban lettem figyelmes arra, hogy a 16 hónapos kislányom a mamájával telefonál: „Hallo, baba! Mama?” Teljesen ledöbbentem, amikor végiggondoltam a hallottakat. A kislányom követte a telefonálás alapvető szabályait:
1. köszönés – jelen esetben: Hallo
2. bemutatkozás – baba: lefordítva: „Itt baba beszél.”
3. érdeklődés - mama: „Te vagy az, mama?”
Ezután 10 perces „halandzsa” következett, közben a gyerek térült-fordult a lakásban, mintha dolga lett volna. Kérdéseket tett fel, hangsúlyozott, hangosan majd halkabban beszélgetett, nevetett és veszekedett. Hihetetlen volt, ahogy babanyelven kommunikált.
A gyermek minden pillanatban tanul. Ösztönösen figyel, utánoz, ismétel, gyakorol. Felnőttként miért olyan nehéz ez? Egész életünkben új dolgokat fedezünk fel, fejlesztjük, képezzük magunkat. Miért ne tehetnénk ezt újra gyermeki lelkesedéssel?

Amióta megszületett a kislányom, folyamatosan tanulok tőle! Ha van a környezetedben pici baba, figyeld meg őt pár percig. Add át magad az élménynek! Lásd, amit ő lát, és tapasztalj meg mindent újra! Hidd el, ámulatba ejt az a pici emberi lény, aki most Téged tanít! Táplálkozz az ő lelkesedéséből és ne félj újra érdeklődni, keresni, kutatni. Kilépni egy picit a megszokott életedből, belekezdeni valami újba! Lehet ez egy új kézműves hobbi, egy új nyelv és kultúra megismerése, kertépítés vagy lakberendezés tanulása. Keress olyan elfoglaltságot, amiben kiteljesedhetsz! Gyermekként mi volt a vágyad? Sikerült megvalósítani az álmaidat? Még nem késő belevágni! Hidd el, nem bánod meg! Csak elkezdeni nehéz, aztán minden megy magától! Jó tanulást!

2013. július 29., hétfő

Konferencia-helyszínek Nógrádban

A napokban érdekes gondolat merült fel bennem.  Nógrád megyei helyszíneket keresgettem tanfolyamok, konferenciák, céges továbbképzések lebonyolítására. Ahogy böngésztem, az egyik észrevételem az volt, hogy nagyon kevés helyet találtam. Ha pedig találtam egyet-egyet, ahhoz nem volt megfelelő mennyiségű információ. Csak felsorolásszerű, pár soros adatok, linkekkel teletűzdelve. Órákat el lehet tölteni, ha meg akarjuk találni a megfelelő helyszínt.
Mit tesz egy rendezvényszervező, ha Nógrád megyében szeretne lebonyolítani egy tanfolyamot? Rákeres: konferencia helyszín, Nógrád, és az első 3 kiadott lehetőség közül választ egyet. Vajon megtalálja-e így a tanfolyam céljának, célcsoportjának a  legmegfelelőbbet? Kétlem.
Akkor mi lehet a megoldás?

Folytatás itt.

2013. július 28., vasárnap

Van megoldás!


- El vagy keseredve, mert nem sikerült a felvételid?
- Nem jelentkeztél főiskolára/egyetemre, de mégis szeretnél továbbtanulni?
- Nincs állásod, és még nem vagy 21 éves?
- Szakmai képzést keresel, esetleg a nyelvtudásodat szeretnéd fejleszteni?
- Tanulni szeretnél, de még nem tudod, hogy mit?
Jó hírem van számodra: van megoldás! Jelentkezz a J. L. Seagull Szakképző Iskola ingyenes képzéseire. Ne bánkódj, hogy nem sikerült a felvételi. Használd ki a lehetőségeket és töltsd el hasznosan ezt az 1 évet!
"Egy ajtó, ha zárul, máshol száz új tárul!"
Talán nem véletlenül alakult így az életed. Lásd meg a dolgok jó oldalát! Újra beülhetsz az iskolapadba! Új barátokra, értékes kapcsolatokra tehetsz szert! Most lehetőség van arra, hogy 1 év alatt elvégezz egy 2 éves képzést. Emellett 120 óra ingyen nyelvi képzésben részesülhetsz. Ha van még energiád, önszorgalmad, emelt óraszámban tanulhatsz egy nyelvet, és készülhetsz a nyelvvizsgára. Jól hangzik, nem? A diplomának most már szinte minden főiskolán alapfeltétele a nyelvvizsga. Miért ne készülhetnél rá időben?
Az induló képzésekről részletes tájékoztatót itt találsz:

http://www.seagull.hu/wordpress/wp/?page_id=159

Személyes érdeklődésre is van lehetőség. Az iskolában (Salgótarján, Meredek út 9.) minden pénteken 11 órától tájékoztatót tartanak az induló képzésekről. Ha a képzésekkel kapcsolatban további kérdéseid merülnének fel, írj a tanuljunknogradban@gmail.com-ra, és örömmel segítek. Jó tanulást!

2013. július 22., hétfő

Te is halogató típus vagy?

A napokban a hírekben többször hallottuk, olvastuk, hogy a diákok 30%-a hiába vizsgázik le sikeresen, nem kaphat diplomát. Hiába a 3, 4 esetleg 5 éves tanulás, ha nincs meg a diplomához szükséges nyelvvizsga. Egyes Főiskolákon kiemelkedően magas 45-50%-os ez az arány. A Kaposvári Főiskolán például, a hallgatók fele nem kaphatja kézhez a diplomáját. Bár 7 éve eltörölték a diploma elévülését a nyelvvizsga hiányában, még így is hátrányos helyzetbe kerülnek a végzősök diploma nélkül. Mindenki tisztában van vele, hogy milyen fontos a nyelvismeret, mégis évről-évre csökken a nyelvvizsgát szerző diákok száma. A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ adatai alapján 2006-hoz képest 30 ezerrel kevesebb 14-24 éves diák tett nyelvvizsgát.

Mi lehet ennek az oka? Nem tartják elég fontosnak? Nincs rá idejük? Nincs rá pénzük? Nem megfelelő a főiskolai/egyetemi nyelvoktatás? Vagy egyszerűen csak ők is a halogatók táborába tartoznak? "Majd megcsinálom." "Majd leállamvizsgázom, és utána lesz időm nyelvet tanulni." - gondolják. Aztán, mi történik? "Jajj, találtam egy jó állást, de nagyon sokat kell dolgoznom. Munka mellett nincs időm nyelvet tanulni..." Ismerős a helyzet? Találkoztál már ilyen szituációval? Hát, persze, hogy igen.

Mégis, mi lenne a megfelelő megoldás? Hogyan lehetne nyelvtanulásra bírni az embereket? Kedvező óradíj, motivált tanárok, praktikus időbeosztás? Lehetőségek tárháza áll nyitva a tanulni vágyók számára. Csak rá kell szánni azt a kis pénzt, időt és szorgalmat. Az első sikerélmény után szinte szárnyra kap a tanuló. A siker újabb motivációra sarkall.
Válaszd ki a számodra legkedvezőbb opciót.
- Ha szívesen jársz el otthonról, és ismerkedsz új emberekkel, tervezd be a csoportos nyelvtanulást.
- Ha egyedül szeretsz tanulni, járj privát órára.
- Ha nehezen tudod beosztani az idődet, jelentkezz online képzésre, ahol a saját ütemedben haladhatsz az anyaggal.

Mindenki eldöntheti, számára melyik a legkedvezőbb megoldás. A legfontosabb, a döntés. Ha megtetted az első lépést, minden jön magától.

Ha kedvet kaptál a nyelvtanulásra, ne halogasd tovább, jelentkezz. Még van hely az ILS/Katedra július végén induló angol és német nyelvi képzéseire. Akinek nem felel meg az időpont, az se keseredjen el, mert augusztus végén, szeptember elején újabb tanfolyamok indulnak. Tedd meg az első lépést, jelezd tanulási szándékodat, és mi mindenben segítünk!
Várom jelentkezésedet, érdeklődésedet a tanuljunknogradban@gmail.com címen!

2013. július 17., szerda

Miért érdemes nyelveket tanulni?

Ha feltesszük ezt a kérdést, "Miért érdemes nyelvet tanulni?" a válaszok nagy része így hangzik: jobb állás, külföldi munkalehetőség, pop zenei slágerek, kapcsolatok... Lehetne sorolni a nyelvtanulás szükségességének okait. Szerintem, ezekkel az érvekkel szinte mindenki tisztában van. Mégis kevesen látják meg a lehetőségét annak, hogy ne kötelességből tanuljon, hanem szórakozásból, kedvtelésből, saját képességeink fejlesztése érdekében. Vegyük észre, hogy mennyivel nyitottabbak, értékesebbek leszünk 1-1 nyelv elsajátításával. Megnyílik előttünk egy új világ.

"Ha nem ismersz, az anyanyelveden kívül még egy idegen nyelvet, csak egy életet élsz" Tartja a mondás.
Kilenc éves voltam, amikor elkezdtem angolt tanulni. A kötelező orosz tanulás mellett, ami akkor nyűgnek tűnt, szinte felüdülés volt egy kis angol gyakorlás. (Utólag már bánom, hogy az oroszt abbahagytam, de ez lehet, egy következő bejegyzés témája. :) 
A nyelv szinte az életem részévé vált. Imádtam, hogy értem a kedvenc slágereim szövegeit, eredeti nyelven nézhetem a kedvenc filmjeimet, és olvashatom a kedvenc könyveimet. Az sem utolsó szempont, ha épp keresek valamit, de magyarul nem találok hivatkozást, angolul biztos, hogy ráakadok valahol. Középiskolában az angol mellé felvettem a francia nyelvet is. Szerencsére, nagyon jó tanárunk volt, és én annyira büszke voltam rá, hogy tanulhatom. Olyan dallamos, olyan egyedi, és annyira nem is bonyolult. 
Sosem felejtem el, amikor egyszer, a családommal Spanyolországba utaztunk nyaralni, és az első estét Franciaországban töltöttük. A nagybátyám megkért rá, hogy intézzem a szobafoglalást. Én, kezdő francia nyelvtudással, remegő lábakkal mentem a recepciós pulthoz, és remegő hangon, teljesen kipirulva kérdeztem, hogy van-e szabad szobájuk. A recepciós hölgy büszkén válaszolgatott és úgy láttam, örült, hogy az anyanyelvén szólaltam meg. Nem zavarta, ha lassú voltam, ha tévesztettem, kihagytam 1-2 szót a mondatból. Segítőkészen válaszolgatott. Aztán hirtelen a fizetésről esett szó, és én elakadtam, nem értettem valamit. Erre a nagybátyám, aki nem beszél egyetlen idegen nyelvet sem, odaszólt: "Credit card?". Mire a hölgy felsóhajtva és mosolyogva: "Yes, Sir!"

Utólag visszagondolva, büszke vagyok magamra, hisz odaálltam, megpróbáltam és volt sikerélményem is. Más kérdés, hogy ma már szívesebben megyek külföldre felkészülten, nagyobb nyelvtudással. 

Számodra is van még lehetőség, hogy tanulj, ismételj, fényesítsd a nyelvtudásodat. Tudsz még jelentkezni a következő,  július végén induló, támogatott nyelvi képzésekre

















Érdemes a képzésekre mielőbb bejelentkezni, mert a program csak az elnyert keretlétszámban vehető igénybe. A 90.000 Ft-os támogatás mindenkinek felhasználható: 30, 60 óra után, ősszel folytatható a képzés. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget! Engedd, hogy kitáruljon előtted egy új világ!

Ha a képzésekkel kapcsolatban bármilyen kérdésed lenne, írj a tanuljunknogradban@gmail.com e-mailcímre.

2013. július 13., szombat

Lámpaláz, vizsgadrukk

A Főiskola elvégzése után a fővárosban, először egy multinacionális cégnél sikerült elhelyezkednem asszisztensként. Ebben a környezetben gyorsan megtanultam és megszoktam, hogy én - mint asszisztens - csak a felső-, és középvezetők asszisztenseivel, titkárnőivel egyeztetek. A főnököknek maximum annyit mondtam: "Jó napot kívánok, kapcsolom!"
5 év után visszaköltöztünk vidékre, a szülővárosomba, ahol - fele annyi fizetésért - megpályáztam és megnyertem egy menedzseri pozíciót. Az első nap elém rakták az ügyfelek, partnerek listáját telis-tele csupa ügyvezető és igazgató nevével. "Akkor, velük ezentúl te tartod a kapcsolatot. Árat kell emelnünk, tájékoztasd őket!"
Még most is a fülemben visszhangzik a főnököm hangja. "Mit keresek én itt?" Ezt biztosan nekem mondták?" Gondoltam magamban. Aztán megvártam, amíg a kollégám elmegy valamerre, bezárkóztam az irodába, egy papírra előre felvázoltam mit szeretnék mondani, és tárcsáztam az első számot. Persze, kinyomtam, mielőtt kicsönghetett volna. Ezt eljátszottam párszor, aztán egyszer nem voltam elég gyors. Kicsöngött! 
Sosem felejtem el, mennyire izgultam. Nem volt tükör az irodában, de már a gondolattól elpirultam, hogy egy "főnökkel" fogok beszélni. A szívem ezerrel vert és próbáltam megszólalni gombóccal a torkomban, tudván, hogy a hangom remegni fog. Aztán a vonal túlsó végén megszólalt egy hang és tudtam, nincs visszaút. 2 héten keresztül ezt a "bezárkózós" módszert alkalmaztam. Teljes stresszben indultam munkába minden nap. Nekem senki nem mondta, hogy ez ilyen nehéz. Senki sem mutatta meg, hogyan kell a főnökökkel beszélgetni. Aztán, amikor már valakivel többször beszélgettem, kiderült, hogy az egyik épp babát vár, a másiknak megbetegedett a felesége, a harmadik információt gyűjt a szülővárosomról és a segítségemet kéri. 
Rájöttem, hogy én - mint menedzser - közvetlenül "velük" beszélgetek, és "ők" is ugyanolyan földi halandók, mint én, ugyanolyan napi szintű problémákkal, mint én. Hát, ezt nekem eddig miért nem mondta senki???
A tanfolyamok végén, a vizsgáknál jusson eszedbe ez a pár sor. Ezzel a tudattal próbálj nekiindulni minden egyes megmérettetésnek, kihívásnak! Ne izgulj, ne tarts a kérdezőtől, vizsgabiztostól vagy éppen az új partneredtől! Ő is ember, hasonló problémákkal, mint te. Légy olyan higgadt és nyugodt, mint a képen látható kiscica. :) Sok sikert!

Ha esetleg, Te is kerültél már hasonló helyzetbe, küldd el a történetedet a tanuljunknogradban@gmail.com címre. 
Osszuk meg egymással a tapasztalatainkat, hogy tanulni tudjunk belőle!

Ahogy ígértem, íme..

Ahogy pár napja ígértem, íme az aktuális lista az ILS/Katedra Nyelviskolában induló képzésekről. Még van pár hely, ne habozz, jelentkezz.
Fontos információ: A résztvevő önrész mértéke: Nógrád megyében élőknek 98% támogatás.
A képzésre bárki jelentkezhet. (Kizáró ok a nappali tagozatos jogviszony.)
Amint látod, tényleg minimális összeget kell befektetned a tanuláshoz. Szánd rá azt a pár órát, megéri. Éld át újra, milyen érzés az iskolapadban ülni. Ismerkedj új emberekkel, tárd ki a világot egy kicsit. Ki tudja, milyen új kapu nyílik meg számodra. Sosem lehet tudni. :)

Képző: ILS Nyelviskola és Szolgáltatóház, 3100 Salgótarján, Meredek út 9.

Képző: ILS Nyelviskola és Szolgáltatóház, 3100 Salgótarján, Meredek út 9.


A projektről bővebb információt a www.tudasodajovod.hu oldalon találsz.


Aki szeretne tanulni, de esetleg valamilyen oknál fogva (betegség, szabadság stb.) nem talál megfelelő időpontot, írjon nekem a tanuljunknogradban@gmail.com címre, vagy érdeklődjön közvetlenül a Nyelviskolánál. Folyamatos tájékoztatást nyújtunk a tervezett és induló tanfolyamokról. 

Várom mielőbbi kérdéseidet!

2013. július 9., kedd

5+1 tipp vizsga előtt



Mindenki izgul a vizsga/dolgozat előtt.(Persze, sokan ezt nem vallják be.) Nem vagyunk egyformák. Különböző tanulóknak különböző tanulási módszerek válnak be. Vannak, akik nagyon jól be tudják osztani az idejüket és van kialakult stratégiájuk is. De íme, néhány tipp azoknak, akiknek szükségük van pár ötletre. Érdemes kipróbálni őket, hátha, akad olyan, amelyik segít a könnyed tanulásban.

Tipp 1: mozogj tanulás előtt. 30 perc mozgás serkenti az agyat, több oxigénhez juttatja a szervezetet, felpezsdíti a vérkeringést, fogékonyabb leszel a tanulásra.
 
Tipp 2: találd meg a tanulásra legalkalmasabb helyett a lakásban. Ha nem felel meg az íróasztal, dőlj le az ágyra, vagy feküdj le a nappali padlójára, vagy időnként változtasd a helyed, hogy megtörd a szokások unalmas menetét. Felpezsdítően tud hatni egy kis környezet változás.  

Tipp 3: szedd szét a tanulnivalót kisebb szakaszokra. Ne egyszerre akard az egészet megtanulni. Lelkesítően hat, ha 1-1 szakaszt sikeresen átnéztél.

Tipp 4: hallgass zenét, hogy kizárd a körülötted lévő egyszeri, hirtelen zajokat. Figyelj arra, hogy csak a háttérben szóljon, és ne kezdd el énekelni. Ezt tartogasd a tanulási szünetre. Akkor akár táncra is perdülhetsz.

Tipp 5: Tarts szünetet. Egy tízperces mozgás, séta jót tesz a tanulásnak. Egy ember átlagosan 45 percig képes koncentrálni. Engedélyezz magadnak óránként 10 percet, hogy feltöltődj, és újult erővel tudd elkezdeni a munkát.

Tipp +1: Ne akarj mindent a vizsga/dolgozat előtti este megtanulni. Teljesen elfáradsz a vizsga időpontjára, a jegyeid sem lesznek tökéletesek, és mindent elfelejtesz a vizsga végére. Próbáld beosztani a tanulást az előző napokra, és az utolsó napon már csak ismételj.